Menu Zoeken English

PROZA

PeRsoonsgerichte Zelfmanagementondersteuning voor duurzaam gezond beweeggedrag bij Artrose: handvatten voor de fysiotherapeut
Publicatiedatum: 05 september 2019

In Nederland groeit het aantal mensen met artrose naar verwachting naar 2,28 miljoen in 2040, het is de meest voorkomende chronische aandoening. Jaarlijks bezoekt de helft van de mensen met artrose vanwege langdurige of terugkerende pijn-en stijfheidsklachten en beperkingen in functioneren een fysiotherapeut. In de praktijk blijken het onvoldoende duurzaam toepassen van oefeningen en een inactieve leefstijl (gezond beweeggedrag) behandeleffecten echter te beperken.

Toon:

(Beoogde) resultaten

Wat is er het afgelopen jaar gedaan?

  • In de periode van september 2019 tot februari 2020 is een begin gemaakt met de PROZA-studie. In totaal zijn er nu elf fysiotherapiepraktijken met enthousiaste en betrokken fysiotherapeuten die actief bij willen dragen aan het project. Daarnaast is in de afgelopen periode in vier praktijken een pilotstudie gedaan waarin trainingen zijn uitgewerkt en de interviewprotocollen en observatieprotocollen zijn getest. Dit is gedaan in samenwerking met acht vierdejaarsstudenten. Vanaf half februari gaat het project op deze elf praktijklocaties in de regio Rotterdam vol van start en in meerdere praktijklocaties in de regio Leiden. Fysiotherapiestudenten van zowel Hogeschool Rotterdam als van Hogeschool Leiden participeren komend half jaar in de informatieverzameling in de praktijken.
  • Om inzicht te krijgen in competenties die relevant zijn voor de fysiotherapeut om zelfmanagement te ondersteunen is eind december een expertmeeting gehouden met een diverse groep fysiotherapeuten en vertegenwoordiging van cliĆ«nten met een chronische aandoening. De fysiotherapeuten waren afkomstig uit verschillende settings in de praktijk, uit het onderwijs en uit wetenschappelijk onderzoek. Dit gaf een breed beeld van wat relevante competenties worden gevonden voor fysiotherapeuten als het gaat om zelfmanagementondersteuning. Twee studenten uit de minor Wetenschap in de gezondheidszorg hebben de expertmeeting mee voorbereid. In de komende periode wordt deze informatie aangevuld met inzichten uit wetenschappelijke literatuur.

Waar gaan we mee verder?

  • Aanpak voor zelfmanagementondersteuning door de fysiotherapeut voor cliĆ«nten met artrose;
  • Gevalideerde vragenlijst om competenties bij fysiotherapeuten te meten voor zelfmanagementondersteuning;
  • Aanvraag promotiebeurs voor vervolgonderzoek naar implementatie en evaluatie van de aanpak op beweeggedrag en bewegend functioneren;
  • Twee wetenschappelijke publicaties;
  • Symposium;
  • Bijdrage aan opbouw van een regionale leerwerkgemeenschap eerstelijns fysiotherapie.

Nieuwsbrief

We gebruiken cookies voor analyse en marketing om de website te verbeteren.

Wijzig cookie-instellingen