Menu Zoeken English

Versterking van burgerschap van veertigplussers met cerebrale parese

Publicatiedatum: 14 oktober 2019

Ouder worden met CP doet een beroep op het adaptatievermogen van volwassenen met CP, maar vraagt ook aan de zorg meer sensitief te zijn voor de context, deskundigheid en autonomie van volwassenen met CP.

Toon:

Resultaten

Resultaten van het onderzoek

Uit het onderzoek komt naar voren dat burgerschap meerdere betekenissen heeft: Wetten en regelgeving, de rol in de samenleving, het kunnen deelnemen aan en/of bijdragen aan de samenleving, en het gevoel hebben erbij te horen.

Onafhankelijkheid en zelfstandigheid in de ondersteuning maakt deelname aan de samenleving makkelijker. Gezien worden en controle hebben over hoe en door wie ondersteund worden draagt bij aan burgerschap. De deelnemers ervaren soms dat zorg- en hulpverleners niet naar de behoeften luisteren. Obstakels in de fysieke omgeving maar ook de lange doorlooptijd en complexheid van procedures voor aanvragen van hulpmiddelen, zorg en ondersteuning frustreren deelname aan de samenleving.

De lichamelijke achteruitgang door ouder worden, stigmatisatie en ingrijpende levensgebeurtenissen worden belemmerend voor burgerschap ervaren. Verslechtering van het lopen en toename van spasticiteit werden het vaakst genoemd. Gericht bewegen, wandelen, sporten en fysiotherapie worden ingezet om het lichaam fit te houden.

Lees het verslag

Producten/publicaties

We gebruiken cookies voor analyse en marketing om de website te verbeteren.

Wijzig cookie-instellingen