Menu English

Resultaten

Resultaten

Resultaten van het onderzoek

Uit het onderzoek komt naar voren dat burgerschap meerdere betekenissen heeft: Wetten en regelgeving, de rol in de samenleving, het kunnen deelnemen aan en/of bijdragen aan de samenleving, en het gevoel hebben erbij te horen.

Onafhankelijkheid en zelfstandigheid in de ondersteuning maakt deelname aan de samenleving makkelijker. Gezien worden en controle hebben over hoe en door wie ondersteund worden draagt bij aan burgerschap. De deelnemers ervaren soms dat zorg- en hulpverleners niet naar de behoeften luisteren. Obstakels in de fysieke omgeving maar ook de lange doorlooptijd en complexheid van procedures voor aanvragen van hulpmiddelen, zorg en ondersteuning frustreren deelname aan de samenleving.

De lichamelijke achteruitgang door ouder worden, stigmatisatie en ingrijpende levensgebeurtenissen worden belemmerend voor burgerschap ervaren. Verslechtering van het lopen en toename van spasticiteit werden het vaakst genoemd. Gericht bewegen, wandelen, sporten en fysiotherapie worden ingezet om het lichaam fit te houden.

Lees het verslag

Producten/publicaties

🍪

Welkom!
Wij maken gebruik van functionele en analytische cookies voor de werking van de website en het verbeteren van jouw gebruikerservaring. Wil je meer weten? Lees dan ook ons cookiebeleid.

Instellen