Menu
  English

  Betere Transitie bij Diabetes

  Betere transitie in zorg voor jongeren met diabetes

  Publicatiedatum: 01 februari 2016

  Voor jongeren met diabetes is het een grote uitdaging om een goed leven te combineren met een goede diabetesregulatie. Om deze jongeren een optimale ondersteuning te bieden heeft Kenniscentrum Zorginnovatie dit project uitgevoerd.

  Toon:

  Film Transitiezorg: Niet zo, maar zo!

  Factsheets

  Er zijn verbeteringen nodig om de overgang van kinderzorg naar de interne geneeskunde bij jongeren met diabetes type 1 beter te laten verlopen. Dat blijkt uit twee raadplegingen onder 384 jongeren en 156 professionals uit de diabeteszorg. Jongeren die al overgestapt zijn geven het transitieproces gemiddeld een 6,9; 1 op de 7 scoort zelfs een onvoldoende. De verschillen tussen interne geneeskunde en kinderzorg zijn groot; de voorbereiding en samenwerking kan beter. Drie kwart van de jongeren vindt het moment van transfer goed, maar er is te weinig aandacht voor psychosociale onderwerpen tijdens de consulten – zowel bij de zorg voor
  kinderen als bij volwassenen. Ook de vooruitzichten en de toekomst met diabetes komen te weinig aan bod. Toch hebben jongeren evenveel vertrouwen in de zorgverleners bij de zorg voor volwassenen als voor kinderen.  

  Professionals
  rapporteren dat essentiële interventies voor transitiezorg zoals een transitiepolikliniek,
  transitiecoördinator, transitieplan, en multidisciplinair overleg rond transfer in de meeste instellingen afwezig zijn. Matige therapietrouw en no-show bij consulten zijn zorgpunten. Hoogste prioriteit heeft volgens professionals het realiseren van passende financiering voor transitiezorg.

  Het onderzoeks- en verbeterprogramma Betere Transitie bij Diabetes werkt aan de evaluatie, verspreiding en invoering van interventies. FNO Zorg én Perspectief, een van de financiers, ondersteunt de lobby voor meer aandacht voor jongeren met chronische aandoeningen die tussen wal en schip dreigen te vallen door middel van het Tien Punten Programma Betere Transitie in Zorg.

  Factsheet 'Ervaringen met transitiezorg bij jongeren met Diabetes Mellitus Type I'

  Factsheet 'Betere transitie voor jongeren met Diabetes Mellitus Type I: Geen luxe maar noodzaak' 

  Publicaties

  In de media

  Nieuwsbrieven