Menu English

Over Ondervoeding in Ommoord

Wijkgerichte interdisciplinaire aanpak van ondervoeding bij ouderen in de wijk Ommoord - Rotterdam Prins Alexander

In de wijk Ommoord hebben zorg- en welzijnsprofessionals met elkaar een verkenning uitgevoerd naar een gezamenlijke aanpak van ondervoeding bij kwetsbare ouderen. Dit thema krijgt in de eerste lijn nog onvoldoende aandacht, terwijl ondervoeding grote gezondheidsrisico’s met zich meebrengt en maar liefst 35% van de kwetsbare ouderen met thuiszorg ondervoed is (1 op 3). Het traject in Ommoord heeft belangrijke lessen over samenwerking opgeleverd.

Toon:

(Beoogde) resultaten

  • De zorg- en welzijnsprofessionals uit de wijk Ommoord hebben beter zicht op hun eigen rol en hun onderlinge samenwerking als het gaat om ondervoeding en kwetsbaarheid bij ouderen.
  • Aan de hand van een patiëntreis is inzicht verkregen in elkaars rollen en informatiebehoefte. Daarnaast zijn verbeterpunten en kansen in hun gezamenlijke zorg voor ouderen met ondervoeding besproken.
  • Het onderwerp staat structureler op de agenda bij de bestaande overlegstructuren tussen medisch en sociaal domein in deze wijk, zoals het ‘Vlechtwerkoverleg’. Bewustwording van problematiek stond centraal in een wijkbreed farmacotherapeutisch overleg. Het netwerk is uitgebreid met de apothekers.
  • De projectgroepleden ervaren door hun betrokkenheid dat ze meer bewust omgaan met de problematiek. Dit uit zich in elkaar beter vinden, vaker raadplegen diëtist, meegeven van folders over ondervoeding. De projectgroep wil een ambassadeursfunctie binnen Ommoord vervullen en deze resultaten verder brengen.
  • De samenwerking wordt voortgezet door middel van Het Voedingspaspoort 010.
🍪

Welkom!
Wij maken gebruik van functionele en analytische cookies voor de werking van de website en het verbeteren van jouw gebruikerservaring. Wil je meer weten? Lees dan ook ons cookiebeleid.

Instellen