Menu English

GLISTEN

Ervaren zorGLast en morele dilemma’s bij zorgteamS gerelateerd aan de zorg voor ‘geTraumatiseerde’ mensen met demENtie

Het GLISTEN-onderzoek is een onderdeel van het TRAuma en DEmentie project waarin meerdere zorginstellingen en universiteiten samen werken.

Over het project

Projectbeschrijving

In het GLISTEN-project onderzoeken we bij leden van zorgteams in de ouderenzorg, de door hen ervaren zorglast en morele dilemma’s waar ze tegenaanlopen. We zullen specifiek dieper ingaan op thema’s die spelen rondom de zorg voor ‘getraumatiseerde’ mensen.

Hiervoor maken we gebruik van de stressthermometer en de vragenlijst panel ‘Verpleging & Verzorging’ van het NIVEL. Specifiek voor deze doelgroep zullen we een aantal vragen aanpassen/ respectievelijk aanvullende open vragen stellen (diepte interviews) gerelateerd aan de zorg voor ‘getraumatiseerde mensen’.

Verbinding met het onderwijs

In dit onderzoeksproject werken studenten van de opleiding Verpleegkunde van Hogeschool Rotterdam mee. Zij helpen met het afnemen van vragenlijsten, het doen van interviews en meedenken in hoe we de uitkomsten kunnen vertalen naar de praktijk.

(Beoogde) resultaten

Wij zullen de uitkomsten met het zorgteam bespreken in een intervisie bijeenkomst. Aan de hand daarvan zullen we verbeterpunten formuleren en thema’s uitwerken om te komen tot meer verpleegkundige regie in traumasensitieve zorg (bv. een scholingsbijeenkomst, een infographic of beleidsmatige innovatie) 

Samenwerkingen

Het betreft een samenwerking tussen Hogeschool Rotterdam, Kenniscentrum Zorginnovatie en Maastricht University. 

Projectfeiten

Looptijd

2023-2024

Lectoraat

  Dementie; neuropsychiatrische symptomen en gedrag

Medewerkers

betrokken bij dit project
🍪

Welkom!
Wij maken gebruik van functionele en analytische cookies voor de werking van de website en het verbeteren van jouw gebruikerservaring. Wil je meer weten? Lees dan ook ons cookiebeleid.

Instellen