Menu English

Fighting Loneliness

Best en bad practices bij inzet van interventies bij eenzaamheid
Publicatiedatum: 01 september 2017

Professionals moeten weten welke interventies in te zetten zijn om eenzaamheid te verminderen, wat hun rol bij het implementeren van de interventie is en welke vaardigheden ze nodig hebben om de interventie uit te voeren.

Toon:

Introductie

Eenzaamheid is een maatschappelijk probleem in onze samenleving. In Rotterdam voelt ruim de helft van de ouderen zich eenzaam. Eén op de vier ouderen heeft zelfs niemand om op terug te vallen. Om eenzaamheid tegen te gaan heeft gemeente Rotterdam het actieplan ‘Voor Mekaar’ ontwikkeld. Maar niet alleen binnen Nederland hebben ze te maken met eenzaamheid in de samenleving, dit speelt wereldwijd.

Projectbeschrijving

Eenzaamheid is een complex probleem, waardoor het niet makkelijk is voor professionals om de juiste interventie te identificeren en te implementeren. Daarom worden best practices (en een bad practice) in het kader van het bestrijden van eenzaamheid bij ouderen uitgewisseld tussen zes landen in Europa (Zweden, Frankrijk, Italië, Griekenland, België en Nederland). Dit heeft ten doel het delen van ervaring en kennis om de competenties en vaardigheden van studenten en professionals te verbeteren. De onderzoekers evalueren de best practices op de inhoud van de interventie, de benodigde rol van de professional om de interventie te implementeren en de noodzakelijke vaardigheden van de professionals om de interventie uit te kunnen voeren. Daarnaast zullen succes- en faalfactoren en kritieke elementen van de best practices voor onderwijs, zorg- en welzijnspraktijk en (sociaal) beleid worden beschreven.

Verbinding met het onderwijs

Binnen de minor Beyond Borders gaat er in 2017 een groepje studenten naar Lissabon en Valencia om daar good practices rond eenzaamheid te achterhalen. Daarnaast wordt een aantal studenten betrokken bij het project die vorig jaar een andere opdracht hebben gedaan rond eenzaamheid bij ouderen. 

🍪

Welkom!
Wij maken gebruik van functionele en analytische cookies voor de werking van de website en het verbeteren van jouw gebruikerservaring. Wil je meer weten? Lees dan ook ons cookiebeleid.

Instellen