Menu English

Duale Aansturing in de wijkverpleging

De wijkverpleegkundige aan het roer!
Publicatiedatum: 01 december 2021

De wijkverpleegkundige moet zodanig worden gepositioneerd dat zij daadwerkelijk sturing kan geven aan zowel de inhoud als de organisatie van zorg. Dit kan via het model van Duale Aansturing, dat met dit project verder is onderbouwd.

Over het project

Introductie

Met de aanspraak Wijkverpleging is de wijkverpleegkundige weer verantwoordelijk voor het gehele zorgproces: van anamnese en diagnose, via indicatie tot organisatie van zorg en het behalen van zorgresultaten. Deze verandering heeft zowel gevolgen voor de inhoud van de zorg als voor de organisatie ervan. Om dit te kunnen doen, is een inhoudelijke professionaliseringsslag alleen niet voldoende. Immers, de wijkverpleegkundige moet nu ook zodanig worden gepositioneerd dat zij daadwerkelijk sturing kan geven aan zowel de inhoud als de organisatie van zorg. Dit kan via het model van Duale Aansturing, dat met dit project verder is onderbouwd.

(Beoogde) resultaten

Bij Duale Aansturing zoals dat bij TWB heeft vorm gekregen, is een senior-wijkverpleegkundige samen met een zorgmanager verantwoordelijk voor het reilen en zeilen van meerdere zorgteams. De eerste richt zich vooral op de inhoud van zorg, de tweede op de bedrijfsmatige aspecten. Samen rapporteren zij rechtstreeks aan de bestuurder.

Via literatuuronderzoek, interviews met interne en externe stakeholders, en bestudering van bedrijfsgegevens, is de meerwaarde van Duale Aansturing door Kenniscentrum Zorginnovatie van Hogeschool Rotterdam in kaart gebracht. Het blijkt dat dit model heeft geleid tot meer arbeidstevredenheid, minder verzuim en verloop, en een verbetering van de doelmatigheid.

Om andere organisaties die hiermee willen gaan werken te ondersteunen, werd een stappenplan voor implementatie ontwikkeld. Het onderzoek, en het stappenplan, zijn beschreven in het rapport: Duale Aansturing in de wijkverpleging: de wijkverpleegkundige aan het roer.

Samenwerkingen

Partners

  • ZonMw
  • TWB
  • V&VN: Beroepsvereniging Verzorgenden Verpleegkundigen

ProjectfeitenLooptijd

Doorlopend


Financiering

ZonMw


Lectoraat

Lectoraat De Gezonde Wijk

Actueel

''We hebben geleerd dat binnen ons traject verzorgenden en verpleegkundigen soms onvoldoende zijn meegenomen in de ontwikkelingen. Daardoor voelden zij zich soms onvoldoende betrokken bij de vernieuwing. Dat is wel belangrijk om te doen. Wil je een implementatie nog succesvoller maken dan moet je ook de andere teamleden betrekken’’

Wijkverpleegkundige

Publicaties

Medewerkers

betrokken bij het project
  • Christ-Jan Danen, TWBCarin Franken, TWB
  • Gabrielle Jehee, TWB
  • Wendy Ooms, TWB
  • Judith Oosterbos, TWB
  • Monique Pansier, vertegenwoordiger cli├źnten
  • Rieke van de Wetering, V&VN
  • Marjolein Zilverentant, V&VN, later ZZP-er
­čŹ¬

Welkom!
Wij maken gebruik van functionele en analytische cookies voor de werking van de website en het verbeteren van jouw gebruikerservaring. Wil je meer weten? Lees dan ook ons cookiebeleid.

Instellen