Menu English

Zorgprogramma Palliatieve Eerstelijnszorg

Minder knelpunten in de palliatieve zorg
Publicatiedatum: 01 december 2007

”Hoe verloopt de implementatie van het ZPE in de eerstelijn en leidt dit tot vermindering van de ervaren knelpunten in de multidisciplinaire samenwerking in de palliatieve zorg?” De vraag of de ervaren knelpunten in de multidisciplinaire samenwerking tussen huisartsen en wijkverpleegkundigen door de implementatie van het ZPE verminderen, kan gematigd positief worden beantwoord.

Toon:

Patiënten met een levensbedreigende ziekte ervaren transities in ziekte en zorg. Het voorkomen van lacunes in de zorgverlening is belangrijk om patiënten bij deze transities op goede wijze te kunnen begeleiden. Multidisciplinaire samenwerking is dan ook essentieel voor goede palliatieve zorg. In Rotterdam Kralingen-Crooswijk constateerden huisartsen een discontinuïteit in de integrale palliatieve zorgverlening voor de eerstelijnsgezondheidszorg. In de deelgemeente Kralingen-Crooswijk (Rotterdam) hebben huisartsen, thuiszorgorganisaties en een zorgcentrum daarom het initiatief genomen hun samenwerking te verbeteren. Naast het stimuleren van de samenwerking door het tekenen van een convenant, het formeren van een stuurroep, het samenbrengen van zorgverleners in een projectgroep en het organiseren van jaarlijkse voortgangsbijeenkomsten werd bijscholing gegeven en werd het Zorgprogramma Palliatieve Eerstelijnszorg (ZPE) geïmplementeerd. Het project diende als pilot voor het recent gestarte Stedelijk Rotterdams project (2011-2013). Het project is door onderzoek gevolgd door Kenniscentrum Zorginnovatie, het Erasmus MC en het Integraal Kankerinstituut.

🍪

Welkom!
Wij maken gebruik van functionele en analytische cookies voor de werking van de website en het verbeteren van jouw gebruikerservaring. Wil je meer weten? Lees dan ook ons cookiebeleid.

Instellen