Menu English

Zorg voor Ouderen

HBO-opgeleide professionals in de ouderenzorg

Publicatiedatum: 01 april 2013

Gevolgen inzet HBO-VGG in de praktijk. De afgelopen jaren is een impuls gegeven aan het branchespecifiek opleiden en inzetten van HBO-Verpleegkundigen Gerontologie-Geriatrie (HBO-VGG) in de branche Verpleeg- en Verzorgingshuizen en Thuiszorg . Er is behoefte aan HBO-opgeleide professionals in de ouderenzorg. Tegelijkertijd is het niet vanzelfsprekend dat er functies op dit niveau worden gecreëerd en aangeboden.

Toon:

Uit het onderzoek bleek dat de invulling van de zeven rollen van de HBO-VGG verschilt per zorgorganisatie; elke organisatie legt eigen accenten. Wel was in alle organisaties de rol van zorgverlener de centrale rol. Ook werd geconcludeerd dat het ontwikkelde beleid, visie en vertaling in een functieomschrijving nog beperkt aanwezig is. Dit kwam mede doordat het aantal HBO-VGG relatief gezien nog beperkt is afgezet tegen het aantal FTE in een organisatie. Verder bleek uit de resultaten dat de meerwaarde van de HBO-VGG zoals beschreven in de maatschappelijke business case grotendeels is onderschreven.

Aanbevelingen

HBO-VGG en het management dient ervoor te waken dat alle rollen en bijbehorende competenties worden benut en in het gewenste evenwicht blijven. Voor een goede positionering en het slagen van de HBO-VGG is het van belang dat de visie en het beleid van de zorgorganisatie de inzet van HBO-VGG ondersteunen. Bij de implementatie van de HBO-VGG is het van belang dat alle betrokkenen (bijvoorbeeld verzorgenden) goed worden geïnformeerd. Om de vooronderstellingen in de maatschappelijke business case goed te kunnen toetsen dienen zorgorganisaties op een aantal parameters op zowel patiënt- als organisatieniveau gegevens bij te houden.

Bekijk hier het onderzoeksrapport HBO-VGG 'Een relevante actor in de toekomstige gezondheidszorg voor kwetsbare ouderen'.

Lees hier een artikel in TvZ over het onderzoek dat Robbert Gobbens heeft gedaan naar de waarde van de opleiding hbo-vgg voor zowel de cliënt als de ouderenzorgorganisatie.

🍪

Welkom!
Wij maken gebruik van functionele en analytische cookies voor de werking van de website en het verbeteren van jouw gebruikerservaring. Wil je meer weten? Lees dan ook ons cookiebeleid.

Instellen