Menu English

Zorg voor Ouderen

HBO-opgeleide professionals in de ouderenzorg
Publicatiedatum: 01 april 2013

Gevolgen inzet HBO-VGG in de praktijk. De afgelopen jaren is een impuls gegeven aan het branchespecifiek opleiden en inzetten van HBO-Verpleegkundigen Gerontologie-Geriatrie (HBO-VGG) in de branche Verpleeg- en Verzorgingshuizen en Thuiszorg . Er is behoefte aan HBO-opgeleide professionals in de ouderenzorg. Tegelijkertijd is het niet vanzelfsprekend dat er functies op dit niveau worden gecreëerd en aangeboden.

Toon:

Sinds 2007 maakt het Instituut voor Gezondheidszorg (IvG) van Hogeschool Rotterdam deel uit van een landelijk project, geïnitieerd door de HBO-raad en ActiZ, om de nut en noodzaak van (hbo-)verpleegkundigen in de zorg voor ouderen te onderstrepen. Daartoe is een speciaal competentie en deskundigheidsprofiel ontworpen waarin met name aandacht wordt geschonken aan geriatrische en gerontologische kennis.

In de eerste helft van 2010 heeft Kenniscentrum Zorginnvoatie in het kader van het HBO-VGG project een maatschappelijke Businesscase (mBc) ontwikkeld waarin de waarde van de HBO-VGG/HBO-Verpleegkundige werd beschreven. Deze mBc biedt aanknopingspunten voor hogescholen en ouderenzorgorganisaties om hun beleid op het terrein van opleiden en in dienst nemen van hbo-Verpleegkundigen, bij voorkeur gerontologie-geriatrie, verder vorm te geven. De mBc is gebaseerd op praktijkervaringen, literatuur en aannames. Het onderzoeksproject ‘Gevolgen inzet hbo-VGG in de praktijk’ biedt de mogelijkheid om een aantal van de aannames uit deze mBc verder te onderbouwen.

🍪

Welkom!
Wij maken gebruik van functionele en analytische cookies voor de werking van de website en het verbeteren van jouw gebruikerservaring. Wil je meer weten? Lees dan ook ons cookiebeleid.

Instellen