Menu English

Even Buurten

Gelukkig oud worden in de wijk
Publicatiedatum: 01 november 2010

Een project voor en door de buurt om ouderen in Rotterdam langer zelfstandig te laten wonen. Kenniscentrum Zorginnovatie was betrokken bij het onderzoek en ontwikkelde een e-learning module.

Toon:

2013

Methodiek en competenties van de spillen in kaart gebracht

In 2013 zijn ouderen het onderzoek ingestroomd, zijn er wijkfoto’s gemaakt en spillen volgen onderwijs en krijgen coaching op hun eigen transitieproces. In september 2013 is een minor bij Hogeschool Rotterdam gestart dat gericht is op de ervaringen uit Even Buurten en de nieuwe zorg-welzijns professional.

Publicaties

2014

Coördinerende partij van belang

In 2014 liep het project Even Buurten met subsidie van de NZA nog in vier wijken één jaar door. De spillen maakten onderdeel uit van de wijkteams die door de gemeente zijn geïnitieerd en probeerden de Even buurten-werkwijze verder te integreren in de werkwijze van de wijkteams. Werkwijze en competenties van spillen zijn beschreven. Ook is er een toolbox gemaakt.

Een van de belangrijkste conclusies die de onderzoekers hebben getrokken, is dat een project als Even Buurten aan veel randvoorwaarden moet voldoen om te slagen. Deze randvoorwaarden vinden plaatsen op verschillende niveaus en bij verschillende betrokkenen. Denk aan de ouderen en professionals, maar ook aan managers van betrokken organisaties en beleidsmedewerkers. De werkwijze van de spillen, de samenwerking tussen de organisaties, communicatie, het regelen van de financiën. Even Buurten is volgens de onderzoekers een goed voorbeeld van het inzetten van informele netwerken. Het geeft inzicht in de complexiteit van deze aanpak. Er moet een coördinerende partij zijn. 

2015

Even Buurten sluit aan bij de ontwikkelingen in de ouderenzorg

Bij navraag bij de betrokken ouderen blijkt dat ze het project omarmen. Daar zijn we heel blij mee, want dat is toch een van de doelen van het project; om ouderenzorg te realiseren die aansluit bij wat ouderen nodig hebben. Ouderen vinden het een goed initiatief en staan er positief tegenover. Kortom, Even Buurten sluit aan bij de ontwikkelingen in de zorg waarbij het sociale netwerk steeds belangrijker wordt.

Om in Rotterdam de ervaringen van Even Buurten te borgen en verder te verspreiden, heeft het ministerie van VWS ondersteuning geboden in het programma In voor zorg. Deze samenwerking is op initiatief van GENERO tot stand gekomen. Gemeente Rotterdam wilde de kennis en kunde van de spillen graag behouden en ook betrekken bij het vormgeven van ondersteuning en zorg voor ouderen in de wijk. Kenniscentrum Zorginnovatie participeerde mee in het onderzoek.

Video

Hoe werkt het project in de praktijk? Bekijk de video!

Even Buurten Rotterdam from Films gemeente Rotterdam on Vimeo.

2016

In de media

2017

In de media

2018

🍪

Welkom!
Wij maken gebruik van functionele en analytische cookies voor de werking van de website en het verbeteren van jouw gebruikerservaring. Wil je meer weten? Lees dan ook ons cookiebeleid.

Instellen