Menu English

FRAM analyse fluxus post partum

Het implementeren en borgen van de uitkomsten van een FRAM analyse naar het zorgproces rondom massaal bloedverlies bij de bevalling

Bij gemiddeld 6,2% van alle bevallingen in Nederland is er sprake van een fluxus post partum. Op jaarbasis gaat het om ongeveer 10.000 vrouwen per jaar die meer dan een liter bloedverlies hebben bij de bevalling. Dit leidt dit tot ernstige vermoeidheid, lusteloosheid, kans op een verstoorde moeder kind binding en een verhoogde kans op een postnatale depressie. Het toedienen van een bloedtransfusie is bewezen niet effectief in het voorkomen van lange termijnklachten. Uit recent onderzoek blijkt ook dat partners van getroffen vrouwen tekenen kunnen tonen van een depressie.

Toon:

Het onderzoek zal plaatsvinden binnen het geboortecentrum Fam (family centered en integrated care) in Elizabeth-TweeSteden (ETZ) Ziekenhuis te Tilburg. Dit is een topklinisch ziekenhuis en traumacentrum waar ongeveer 2700 partus per jaar plaatsvinden. Er is een uitstekende samenwerking met de eerste lijn. Alle geboortezorg binnen de regio vindt plaats binnen het geboortecentrum. Door het project uit te voeren binnen FAM worden alle verloskundige praktijken die primair aanleveren aan het ETZ ook betrokken in het project waardoor de kennisdoelen, leerdoelen en veranderdoelen verder reiken dan Fam/ETZ.

De betrokkenheid van Perined bij het onderzoek past binnen werkgroep Indicatoren. Deze werkgroep ontwikkelt landelijk gerichte blauwdrukken voor een PDCA-cyclus voor vijf indicatoren

  1. Fluxus post partum,
  2. neonatale sterfte,
  3. NICU opname,
  4. Apgarscore <7
  5. ernstige perineumruptuur

Het gaat hierbij om, om niet gewenste uitkomsten van een VSV in kaart te brengen en tot het aanzetten van kwaliteitsverbetering. Dit project draagt bij aan de ontwikkeling van blauwdrukken. De epidemioloog (Perined) en de lector hebben hierin een verbindende rol tussen Perined en de werkgroep binnen Fam. De lector zorgt voor de verbinding van praktijk, onderwijs en wetenschap.