Menu
  English

  Pijnstillende Effecten van Fysiotherapie

  Visuele stimulatie bij pijnbestrijding

  Publicatiedatum: 01 januari 2016

  Binnen dit onderzoeksproject wordt in twee promotieonderzoeken gekeken naar de mogelijkheid om via visuele stimulatie pijnstillende effecten te bereiken bij mensen met klachten over lage rug- en/of nekpijn.

  Toon:

  Het beïnvloeden van pijn is een belangrijke doelstelling van de gekozen interventie van een fysiotherapeut en kan op verschillende manieren tot stand komen. Zo wordt er in de fysiotherapeutische praktijk gebruikgemaakt van oefentherapie, maar ook van verschillende ‘hands-on’ technieken. Een nieuwe en innovatieve manier om pijnstillende effecten te bereiken is door gebruik te maken van visuele stimulatie, eventueel in een ‘virtual reality’ omgeving.

  De relatie tussen visuele stimulatie in de vorm van het kijken naar het pijnlijke lichaamsdeel is al eerder in de wetenschappelijke literatuur beschreven. De klinische toepassingen zijn echter nog in onvoldoende mate onderzocht. Hetzelfde geldt voor het gebruik van virtual reality. Bekend hiervan is, dat het een goed effect heeft als afleiding tijdens het verzorgen van brandwonden of andere pijnlijke medische handelingen. Wat het effect hiervan is bij mensen met klachten over rug- en/of nekpijn, is echter nog nooit onderzocht.

  Promotieonderzoeken

  Binnen dit project werken twee promovendi aan hun onderzoek:

  • Maaike Kragting
  • Sanneke Don