Menu English

e-Health Toepassingen binnen de Fysiotherapie

Een andere tak van sport
Publicatiedatum: 01 september 2015

In de toekomst zullen patiënten meer op digitale wijze contact hebben met de fysiotherapeut. In dit programma zet Kenniscentrum Zorginnovatie zich in om e-Health binnen de fysiotherapie toegankelijk te maken voor de praktijk.

Toon:

Introductie

Het inzetten van e-Health binnen de gezondheidszorg lijkt een goede bijdrage te kunnen leveren aan betere zorg. E-health is in het kort gezegd het gebruik van nieuwe informatie- en communicatietechnologieën, voornamelijk internettechnologie, om gezondheid en gezondheidszorg te ondersteunen of te verbeteren. Op vele gebieden kan e-Health ingezet worden om zorg toegankelijker, effectiever en doelmatiger te maken. Maar ook om informatievoorziening en zelfmanagement van cliënten te verbeteren en het inzicht van cliënten in hun eigen zorgproces te vergroten. Ook kan e-Health de communicatie tussen professionals en cliënt aanvullen en verbeteren.

Er is echter nog weinig wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de toepassing van e-Health binnen de fysiotherapie. Daarom gaat Kenniscentrum Zorginnovatie onderzoeken welke mogelijkheden er zijn om e-Health in de fysiotherapie toe te passen, zodat de fysiotherapeuten efficiënter kunnen werken en dat de patiënten er makkelijker mee om kunnen gaan.

Projectbeschrijving

Het project start met een oriëntatiefase, waarin wordt bestudeerd wat de vragen en behoeftes van fysiotherapeuten in de praktijk zijn op het gebied van e-Health. Op korte termijn zal er een focusgroep bijeenkomst georganiseerd worden met fysiotherapeuten die ervaring hebben of willen opdoen met e-Health. De resultaten van deze focusgroep bijeenkomst worden gebruikt om het onderzoek naar e-Health binnen de fysiotherapie verder invulling te geven.

In opdracht van een leverancier van een e-Health webplatform wordt samen met studenten onderzoek verricht naar de gebruikerservaringen van fysiotherapeuten en cliënten en wordt tevens een analyse verricht naar kenmerken van cliënten die wel of niet e-Health aangeboden krijgen.

Verder wordt er een systematische review verricht waarin wetenschappelijk onderzochte e-Health toepassingen in de eerstelijns gezondheidszorg en hun (potentiële) meerwaarde en effecten in kaart gebracht worden.

🍪

Welkom!
Wij maken gebruik van functionele en analytische cookies voor de werking van de website en het verbeteren van jouw gebruikerservaring. Wil je meer weten? Lees dan ook ons cookiebeleid.

Instellen