Projectbeschrijving
In 2014 is door de Nederlandse overheid het Nationaal Programma Palliatieve Zorg gestart, met als hoofddoel het verbeteren van de zorg voor mensen in de laatste levensfase. Eén van de doelstellingen binnen dit programma is om te normaliseren dat we tijdig stilstaan bij het levenseinde. Ook andere partijen zijn campagnes gestart, maar toch blijkt dat met name jonge mensen hier nauwelijks mee worden bereikt.
Zeker bij jonge mensen is sprake van ambiguïteit in de omgang met de dood en verplaatst een groot deel van afscheid en rouw naar het internet: zoeken naar de overledene, digitale herdenkingen en het delen van herinneringen gebeurt steeds meer online. Dat vraagt om nadenken over ons digitale nalatenschap, maar daar houden we ons niet mee bezig. Op Lowlands heeft een team van onderzoekers vanuit Hogeschool Rotterdam, Erasmus MC en Bureau Morbidee die ambiguïteit uitvergroot om meer inzicht te krijgen in hoe mensen daarmee omgaan. Dit draagt bij aan de doelstelling van het Nationaal Programma Palliatieve Zorg om tijdig stilstaan bij de dood te normaliseren.
Uitvoering
Tijdens Lowlands konden bezoekers bij LL Science stilstaan bij het onderwerp 'de dood'. Wat betekent de dood in hun leven? Er is gewerkt met 3 fases rond het levenseinde:
- Before I die
- Death and funeral
- Digital Legacy
Deelnemers van het onderzoek hebben met ons gedeeld wat ze belangrijk vinden om te doen voor ze doodgaan, kregen de mogelijkheid aan hun eigen uitvaart deel te nemen en hebben nagedacht over hoe ze na hun dood herinnerd willen worden, zowel offline als online.
Vervolg
Een vervolg van dit onderzoek op Lowlands Festival is in de planning. Zo willen we bijvoorbeeld ook weten hoe studenten van Hogeschool Rotterdam willen omgaan met hun digitaal nalatenschap.