Menu English

Schone Handen

Naleving protocol handhygiëne in ziekenhuizen
Publicatiedatum: 01 januari 2013

Studenten werkten samen aan het stimuleren van de naleving van handhygiëne op de couveuseafdeling en kinderafdeling in het Sophia Kinderziekenhuis.

Toon:

Projectbeschrijving

In ongeveer 50% van gevallen dat er een indicatie is voor handhygiëne wordt dit nageleefd, volgens de rapportage van Handen Uit de Mouwen gemeten in tien ziekenhuizen verbonden aan de Stichting Samenwerkende Rijnmond Ziekenhuizen. Helaas wordt voorgeschreven handhygiëne op de couveuseafdeling van ziekenhuizen regelmatig slecht of helemaal niet gedaan. Dit probleem doet zich voort over de gehele wereld en levert wereldwijd vele sterfgevallen op.

In dit project ging aandacht uit naar bloedbaaninfecties die veel voorkomen bij kinderen met een infuus. Deze infecties kunnen veroorzaakt worden doordat de hygiënische voorzorgsmaatregelen onvoldoende worden nageleefd bij het toedienen van intraveneuze geneesmiddelen. Verschillende interventies zijn succesvol ingezet om het aantal te verminderen, maar er is een groot risico dat medewerkers in het oude minder hygiënische gedrag vervallen. In dit onderzoek is de intercollegiale feedback over het (on-)hygiënisch gedrag bij het klaarmaken en toedienen van intraveneuze geneesmiddelen, geëvalueerd door het uitvoeren van observaties bij het geven van deze feedback.

Slechte handhygiëne verhoogt het risico op bloedbaaninfecties. Een handdesinfectie-feedback-systeem verbetert het nakomen van regels omtrent de handhygiëne; bevordert de veiligheid voor prematuur geboren kinderen. Prematuur geboren kinderen hebben een groot risico op een bloedbaaninfectie. Goede handhygiëne verlaagt het infectierisico met ongeveer 40%, maar wordt door de hectiek regelmatig vergeten. Een technische innovatie is gewenst die het hygiënisch gedrag rondom de couveuse blijvend verbetert.

Minorproject Couveusestoplicht

Als vervolg op dit onderzoek is een handdesinfectie-feedback-systeem ontwikkeld, te vergelijken met een ‘stoplicht’ dat op groen gaat indien de handen op juiste wijze zijn gedesinfecteerd. Het systeem bestaat uit een elektrische handalcoholdispenser met display, microcomputer, LED-verlichting en Wifi-zender, verbonden aan de couveuse. ‘Groen licht’ op de couveusedeur en het display geeft aan dat adequate handdesinfectie is toegepast en de couveusedeur mag worden geopend. Data over naleving wordt draadloos verzonden en een dashboard toont de behaalde handhygiënenaleving per couveuse. Lees hier meer over dit project.

🍪

Welkom!
Wij maken gebruik van functionele en analytische cookies voor de werking van de website en het verbeteren van jouw gebruikerservaring. Wil je meer weten? Lees dan ook ons cookiebeleid.

Instellen