Menu English

Het Raakt Je

De impact van palliatieve zorgverlening op studenten en jong-gediplomeerde verpleegkundigen
Publicatiedatum: 01 januari 2015

Stress speelt een belangrijke rol in het vroegtijdig verlaten van de verpleegkunde-opleiding of beroep. In dit project is samen met studenten Verpleegkunde de impact van palliatieve zorg op studenten en jong-gediplomeerden bestudeerd en behoeften voor ondersteuning geïnventariseerd.

Toon:

Projectbeschrijving

Gedurende de minor Oncologie hebben twee studenten onderzoek gedaan naar de emotionele impact van zorgverlening aan patiënten met kanker die in de palliatieve fase van hun ziekte zijn. Aansluitend hebben ze in hun afstudeeronderzoek bestudeerd wat de kennis en opvattingen zijn van studenten Verpleegkunde over palliatieve zorg en het onderwijs daarover en welke interventies hen in de praktijk zouden kunnen ondersteunen.

Directe aanleiding voor dit onderzoek waren de eigen ervaringen van de studenten. Zij bemerkten dat het verlenen van palliatieve zorg aan mensen met kanker belastend was. Het raakte hen. Toen zij hun ervaringen deelden met andere studenten en jong-gediplomeerden, ontdekten ze dat het een gedeeld probleem was.

Doelstelling van het onderzoek was het identificeren van de risicofactoren voor stressklachten als gevolg van het verplegen van patiënten in de palliatieve fase. Daarnaast zijn aanbevelingen gedaan voor het verbeteren van onderwijs en ondersteuning op school en in de praktijk. 

Verbinding met het onderwijs

Bij dit project waren twee (oud-)studenten van de opleiding Verpleegkunde betrokken, die zowel hun minoronderzoek als hun afstudeeronderzoek over dit onderwerp hebben gedaan. 

🍪

Welkom!
Wij maken gebruik van functionele en analytische cookies voor de werking van de website en het verbeteren van jouw gebruikerservaring. Wil je meer weten? Lees dan ook ons cookiebeleid.

Instellen