Menu
    English

    Maatwerk

    Laagopgeleide ouders betrekken bij de geletterde ontwikkeling van hun jonge kind

    Publicatiedatum: 24 september 2019

    Hoe kun je de taalontwikkeling van jonge kinderen versterken door aan te sluiten bij wat er thuis gebeurt en de thuistalen en kennis die kinderen en ouders hebben in te zetten? In het vierjarige onderzoeksproject Maatwerk (2020–2024) onderzocht lector Martine van der Pluijm samen met een team van gezinsbegeleiders, pedagogisch professionals en onderzoekers hoe een speelse, op maat gemaakte aanpak thuis helpt de taalomgeving van kinderen te begrijpen en te verrijken.

    De thuisomgeving is een cruciale plek voor taalontwikkeling. Als professionals met open blik het huis binnenstappen en zich opstellen als medestander van ouders, ontstaat er ruimte voor plezier, vertrouwen en groei. Zoals Martine het verwoordt: “Zet samen met ouders het plezier ‘aan’.”

    Doel en projectopzet

    In het project Maatwerk werden op vijftien Rotterdamse locaties ruim honderd gezinnen meermalen thuis bezocht. De werkwijze was anders dan gebruikelijk: geen strak interventieplan, maar samen met ouders en kinderen ontdekken welke routines er thuis zijn, wat zij leuk en belangrijk vinden om thuis te doen. Die speelse, laagdrempelige aanpak zorgde voor meer ouder-kindinteractie en stimuleerde taalgebruik.

    Voorbeelden als samen een koffer inpakken, boodschappen doen of een ‘live memory’ spelen, lieten zien dat alledaagse situaties krachtige leermomenten kunnen zijn – mits je als professional meebeweegt met het gezin en inzet op verbinding. Deze inzichten worden verwerkt in het programma Thuis in Taal Integraal.

    Resultaten en inzichten

    De resultaten laten zien dat maatwerk werkt. In vrijwel alle gezinnen nam de emotionele en cognitieve ondersteuning door ouders toe. Kinderen toonden meer betrokkenheid, namen vaker initiatief en ouders werden zich bewuster van hun rol in de taalontwikkeling. De impact was zichtbaar in kleine, maar betekenisvolle stappen – zoals ouders die meer zijn gaan praten met hun kind of in hun moedertaal communiceren.

    het meten van taalontwikkeling bij jonge kinderen bleek complex, zeker bij meertalige kinderen. Toch werden mooie ontwikkelingen gevonden in logboeken, observaties en gesprekken met ouders en professionals: kinderen gingen meer praten, thuis en op school, er ontstond meer plezier en interactie.

    Samenwerking

    Waardevolle inzichten

    Voor het onderwijs biedt Maatwerk waardevolle inzichten: het benadrukt hoe belangrijk het is om thuiscontext en thuistaal serieus te nemen. Niet om ouders te instrueren, maar om partnerschap te creëren en kinderen continuïteit te bieden tussen thuis en (voor)school. Dit vraagt om een andere manier van kijken – waarin het kind centraal staat en thuis en school met hen sámen bouwen aan een stevig taalhuis.

    De Maatwerkaanpak vraagt om verdere inbedding in het onderwijssysteem. Daarom startte in 2024 het vervolgproject Thuis in Taal Integraal (TinTin)



    Looptijd

    januari 2020 - december 2024


    Financiering

    RAAK-PRO


    Lectoraat

    Motiverende leeromgevingen


    Onderzoekslijn

    Optimalisering leerprocessen

    Medewerkers betrokken bij dit project

    Inloggen