Menu English

Ethische reflectie in de jeugdbescherming

Een onderzoek naar moreel beraad voor jeugdbeschermers
Publicatiedatum: 03 maart 2021

In dit project wordt onderzocht hoe jeugdbeschermers omgaan met de voor hun beroepscontext kenmerkende morele dilemma’s en ethische vraagstukken. Samen met jeugdbeschermers van Jeugdbescherming Rotterdam Rijnmond wordt onderzocht welke ondersteuning zij nodig hebben om goede ethische reflectie en argumentatie tot stand te brengen.

Toon:

Projectbeschrijving

Het project bestaat uit drie deelonderzoeken. In het eerste deelonderzoek wordt binnen drie teams van jeugdbeschermers onderzocht welke ethische vraagstukken er spelen in hun caseload en hoe zij die vraagstukken adresseren. Denk dan bijvoorbeeld aan welke rol ethische argumenten spelen in hun overwegingen.

In het tweede deelonderzoek wordt een conceptuele analyse gemaakt van een aantal veelgebruikte begrippen die in het eerste deelonderzoek naar voren komen.

In het derde deelonderzoek wordt in een participatief actieonderzoek samen met jeugdbeschermers een methodiek voor moreel beraad ontwikkeld die zij kunnen gebruiken in hun team. 

Dit onderzoek is ontstaan vanuit de intensieve samenwerking tussen Instituut Sociale Opleidingen, Kenniscentrum Talentontwikkeling en JBRR rond het thema ‘reflectieve professional en vakmanschap’.

 

Verbinding met het onderwijs

Binnen de leerwerkgemeenschap Jeugdbescherming Rotterdam Rijnmond bestaat voor studenten die hun bachelorproef doen de mogelijkheid aan te sluiten op dit onderzoeksproject.

De resultaten van het onderzoek dragen bij aan het ethiekonderwijs van de opleiding Social Work.

🍪

Welkom!
Wij maken gebruik van functionele en analytische cookies voor de werking van de website en het verbeteren van jouw gebruikerservaring. Wil je meer weten? Lees dan ook ons cookiebeleid.

Instellen