Menu
  English

  Experience Design for the Internet of Things

  Publicatiedatum: 14 augustus 2015

  Internet of Things is ontstaan uit losse toepassingen van technologie en is niet ontworpen als een geheel.Een merk of organisatie kan altijd en overal voor je klaar staan dankzij technologische netwerken in onze leefomgeving.

  Technologie is niet alleen iets om te gebruiken als je het bewust nodig hebt, het is inmiddels zo doordrongen in onze leefomgeving dat we niet meer beseffen wanneer en waarom we het gebruiken. We noemen dat ook wel: pervasive technology. Nieuwe manieren van interactie, van controle en van verleiding moeten worden ontworpen, die rekening houden met een diversiteit aan menselijke waarden, zoals privacy, zekerheid of geborgenheid. Daarmee wordt het mogelijk toekomstbestendige en betekenisvolle interactieve omgevingen te ontwerpen. Daarom is de aandacht van ontwerpers aan het verschuiven van producten en diensten naar omgevingen. Methoden om customer insights en contextuele informatie in het ontwerpproces te betrekken, schieten daarbij te kort en dit vraagt om nieuwe onderzoek- en ontwerpcompetenties.

  In deze minor bestudeer je welke impact Internet of Things op de individuele ervaring van mensen in het dagelijks leven, en op verschillende maatschappelijke domeinen zoals zorg, consumptie, wonen, sociale participatie, vervoer, veiligheid, onderwijs, publieke dienstverlening, welzijn, bebouwde omgeving, etc.

  Als vraagstuk staat centraal hoe je de potentiële waarde van intelligente toepassingen van technologie in de stad kunt ontwikkelen.

  Je bestudeert hoe een overheid of een bedrijf technologie kan inzetten om bij mensen denken en gedrag te beïnvloeden en te veranderen. Bovenal zul je ontdekken en bepalen wat jouw standpunt is en hoe jij wilt bijdragen aan betekenisvolle, interactieve omgevingen in de toekomst. Je maakt kennis met bedrijven en organisaties die pervasive technologie in praktijk inzetten. Zelf ga je uiteraard ook in de praktijk aan de slag; met experimenten en met een ontwerp voor een casus van een praktijkpartner.

  Medewerker

  Betrokken bij dit project