Menu English

Duurzame Renovatie - Componenten

Opschaling is onlosmakelijk verbonden met de prijs van de toepassing.
Publicatiedatum: 08 oktober 2020

Technisch gezien zijn we nu al in staat om oplossingen aan te brengen die passen binnen de CO2 ambities, zoals Nul-op-de-Meter.

Toon:

Technisch gezien zijn we nu al in staat om oplossingen voor duurzame renovatie aan te brengen die passen binnen de CO2 ambities, zoals Nul-op-de-Meter. Echter de wijze waarop die aangebracht worden (proces), de prijs die ervoor betaald dient te worden en de gewenste differentiatie in beleving is hierin nog niet aanwezig. Het aanbod van renovatie moet herordend worden, met daarin keuze voor prijs/kwaliteit en de bijdrage aan duurzame kwaliteit.

De maatregelen voor verduurzaming moeten worden toegepast op woningen, en men probeert op woningniveau te organiseren. Er is echter een ander schaalniveau dat toegankelijker is, namelijk de component.  Er zijn namelijk veel woningen met eenzelfde soort dak of eenzelfde soort gevel, ongeacht woningtype of bouwjaar.

Met Component Renovatie orden je de woningvoorraad op een andere manier. Bovendien heeft het schaalniveau van de component meerdere voordelen:

  • De omvang is beperkt: de component.
  • Er is een beperkte investering nodig.
  • De klant bepaalt het moment van renoveren.
  • Er is de keuze tussen stap-voor-stap renoveren of alles in één keer.
  • Er treedt schaalvoordeel op door herhaling van de componenten.
  • Het is uitvoerbaar in de serie van één (particulier en huur).
  • Er is een individueel aanbod met keuzevrijheid (bewoner aan de knoppen).
  • Componentontwikkeling is eenvoudiger dan conceptontwikkeling.
  • Het biedt de mogelijkheid tot innovatie op beperkte schaal.

De benadering in componenten maakt de kaders duidelijk waarbinnen aan opschaling kan worden gewerkt. Dit begint met in beeld brengen wat er staat (weten wat je hebt) en komt naar voren in een mogelijk nieuw aanbod (weten wat je wil).

Looptijd

Component Renovatie vormt een rode draad door het lectoraat ‘opschaling duurzame renovatie’. Ontwikkelingen op dit vlak geven aanleiding tot deelonderzoeken.


 

🍪

Welkom!
Wij maken gebruik van functionele en analytische cookies voor de werking van de website en het verbeteren van jouw gebruikerservaring. Wil je meer weten? Lees dan ook ons cookiebeleid.

Instellen