Menu English

Van hype naar realiteit: blockchain en de effecten op mkb in de keten

Publicatiedatum: 17 oktober 2018

In dit project werkt het lectoraat Supply Chain Finance van Hogeschool Windesheim in samenwerking met het Kenniscentrum Duurzame HavenStad van de Hogeschool Rotterdam aan de volgende centrale onderzoeksvraag: Hoe kunnen mkb’ers vaststellen wat de kansen en bedreigingen zijn van blockchain toepassingen op hun positie in ketens?

Toon:

Resultaten

Quickscan-methode
Op basis een literatuurstudie een 20 tal afgeronde bachelor en master scripties naar de effecten van Blockchain voor de logistieke ketens is een quickscan-methode ontwikkeld. Vanuit de strategiekeuzes wordt er gekeken waar Blockchain een strategische waarde kan leveren. Vervolgens wordt gekeken of de integratie in de logistieke processen op tactisch en operationeel niveau gerealiseerd kan worden om specifiek te maken waar de (data)integratie kan plaatsvinden. Hierbij wordt dan gekeken of Blockchain daarbij nog steeds de beste keuze is dat een ander alternatief beter past.

Momenteel wordt de quickscan-methode gevalideerd in nieuwe casestudies om te zien of deze methode de juiste antwoorden geeft of nog aangepast moet worden. De eerste casestudy is inmiddels afgerond naar de toepassing van blockchain in de supply chain van Nijkamp Raalte, een kippenboer. Het onderzoek is uitgevoerd op basis van de quick scan. Dit project heeft een vervolg gekregen, een afstudeerder is momenteel bezig met een vervolg bij meerdere boeren. Het rapport wordt gebruikt als validatie voor de model in een aankomende wetenschappelijke publicatie, dat de scan aan een brede publiek presenteert. Binnen het project BlockStart volgen nog meer case studies, die naast studentenwerk meer mogelijkheden leveren voor validatie.

Verder wordt er een cross case analyse uitgevoerd om te onderzoeken, welke KPIs kunnen worden verbeterd met het behulp van blockchain en hoe vertaalt dit zich naar de waarde propositie van de bedrijven.

Haalbaarheidsonderzoek
Er is een een haalbaarheidsonderzoek uitgevoerd naar het beheren en monitoren van de koude kwaliteitsinzichten met het bedrijf GreenRoots. Dit gebeurde met behulp van een eerste prototype, gebaseerd op IoT (Internet of Things), waarvoor een mogelijke blockchain type is geselecteerd. Het project heeft een vervolg gekregen, waarbij naar de concrete transport tussen Europa en Afrika wordt gekeken.

Kennisbox
Samen met KennisDC Logistiek is een kennisbox ingericht, waar studenten en docenten ondersteunende rapporten/artikelen kunnen delen. Daarnaast zijn wetenschappelijke en vakpublicaties ontwikkeld waarbij de focus ligt op het inzichtelijk maken van de effecten van blockchain voor het mkb met behulp van specifieke tools.

Publicaties in wetenschappelijke tijdschriften

Lezingen en workshops

 • How can blockchain help? Klara Paardenkooper, Workshop Dutch Blockchain Week - Data driven supply chains by Spark! Living Lab and Blockstart, 3 dec 2020.

 • The role of blockchain in data driven logistics, Klara Paardenkooper, International Conference On Digital Technologies in Logistics and Infrastructure, 26 Nov 2020, St.Petersburg, Russia.

 • Spark! LivingLab. Interview met Klara Paardenkooper, 10 jul.2020.
 • De rol van blockchain in transport, interview met Klara Paardenkooper, Multimodal Online 2020 Efficienter transport 20 juni 2020.
 • The logistic applications of Blockchain, Klara Paardenkooper,Terminal Freight Forum, 28 maart 2019, Utrecht.
 • The logistic applications of Blockchain, Klara Paardenkooper, Expo Antwerpen, 21 maart 2019, Antwerpen.
 • The logistic applications of Blockchain, Klara Paardenkooper, Logistiek Beurs, 6-8 november, 2019 Utrecht.
 • The logistic applications of Blockchain, Klara Paardenkooper, Blockchain congress, 17 oktober 2019, Utrecht
 • De logistieke toepassingen van Blockchain, Klara Paardenkooper, Logistiek Beurs, 8 november 2018, Utrecht.
 • De logistic applications of Blockchain, Klara Paardenkooper, Blockchain Conference, 1 november 2018, Utrecht.
 • De logistieke toepassingen van Blockchain, Klara Paardenkooper IT in de logistiek 21 juni 2018, VenloThe logistic applications of Blockchain, Klara Paardenkooper, Cargo Information conference, 7 juni 2018, Venlo.
 • This is how silk road logistics can benefit from blockchain, Klara Paardenkooper KIVI Kring Drechststeden, 14 mei 2018, Dordrecht.
 • This is how silk road logistics benefit from blockchain, Klara Paardenkooper SILK ROAD GATEWAY Conference, 21 maart, Wroclaw Poland.
 • De logistieke toepassingen van Blockchain, Klara Paardenkooper, KDC Parels van Morgen, 15 december 2017, Zoetermeer.
🍪

Welkom!
Wij maken gebruik van functionele en analytische cookies voor de werking van de website en het verbeteren van jouw gebruikerservaring. Wil je meer weten? Lees dan ook ons cookiebeleid.

Instellen