Menu English

Afgerond project CO2-transparantie in transport – een blockchain verkenning

Een blockchain verkenning

Het project is een onderzoek naar de mogelijkheden om CO2-gegevens van het transport per product met blockchain-technologie te delen en wat nodig is om een ‘proof of concept’ te realiseren.

Het project CO2-transparantie in transport is uitgevoerd in samenwerking met een aantal logistieke bedrijven. De vraag hoe zij konden bijdragen aan een duurzamere samenleving kwam van een internationaal bedrijf in handel en distributie van biologische producten. Naar aanleiding hiervan is verkent in hoeverre het mogelijk en wenselijk is om CO2-gegevens van het transport per product met blockchain-technologie te delen en wat nodig is om een ‘proof of concept’ te realiseren.

Uit het onderzoek blijkt dat bij ketens waarin al nauw wordt samengewerkt voldoende informatie aanwezig is om een CO2-footprint te bepalen per product, dat de ‘proof of concept’ aantoont dat het technisch haalbaar is voor het toepassen van blockchain. Er blijkt ook dat de CO2-footprint niet volledig het begrip duurzaamheid afdekt en dat volledige transparantie over vervoersprestaties vaak nog gevoelig is. De resultaten en inzichten zijn beschreven in het artikel: “Demasking the blackhole of transportation. A blocking road naar de ontwikkeling van een CO2-georiënteerde (product) app”.

De resultaten van dit project worden gebruikt bij de Minor Innovative Logistics and IT. Daarnaast is in het vak Logistiek en Informatica (Logistics Management) het onderwerp ‘blockchain’ een verplicht onderdeel geworden.
Met de inzichten van dit project is een nieuw project opgezet (Van hype naar realiteit: blockchain en de effecten op mkb in de keten). De doelstelling is het verkrijgen van kennis en inzicht in de mogelijkheden en effecten van blockchain-technologie voor logistieke en financiële processen van mkb’ers.

 

 

Projectfeiten

Looptijd

1 december 2017 t/m eind februari 2019

 

Betrokken medewerkers

Lectoren en onderzoekers
🍪

Welkom!
Wij maken gebruik van functionele en analytische cookies voor de werking van de website en het verbeteren van jouw gebruikerservaring. Wil je meer weten? Lees dan ook ons cookiebeleid.

Instellen