Menu English

Sustainable Finance

Duurzame financiering voor een circulaire economie

Het belang van een circulaire economie in onze samenleving wordt steeds groter. Verschillende mkb-bedrijven willen graag de overstap naar een circulaire economie maken, maar weten niet goed hoe. In het onderzoeksproject Sustainable Finance wordt ingegaan op de financiële vraagstukken waar mkb-ondernemingen die circulair willen gaan tegenaan lopen.

Het belang van een circulaire economie in onze samenleving wordt steeds groter: door een groeiende wereldbevolking neemt de vraag naar grondstoffen toe, terwijl de voorraad ervan afneemt. Bovendien vragen milieu- en klimaatproblemen om een andere economische aanpak en denkwijze. 

Vraagstuk

In een circulaire economie worden grondstoffen hergebruikt, waardoor afval bijna niet meer voorkomt. Sterker nog, afval is de nieuwe grondstof. Zo wordt er gewerkt aan een gezonde planeet. De Nederlandse overheid streeft ernaar om samen met het bedrijfsleven de Nederlandse economie in 2050 volledig te laten draaien op herbruikbare grondstoffen.

Verschillende mkb-bedrijven willen graag de overstap naar een circulaire economie maken, maar zij lopen daarbij tegen een aantal vragen aan, zoals: hoe kunnen de grondstoffen het beste worden hergebruikt? Hoe moeten de prijzen van de grondstoffen worden gewaardeerd? Hoe gaat het nieuwe verdienmodel eruitzien? En: welke financieringsmodellen lenen zich voor hun verdienmodel? Kenniscentrum Business Innovation helpt het mkb deze vragen te beantwoorden.

Doel van het onderzoek

In het onderzoeksproject Sustainable Finance wordt ingegaan op de financiële vraagstukken waar mkb-ondernemingen die circulair willen gaan tegenaan lopen: wat is de waarde van de grondstoffen die worden hergebruikt? Wat zijn de financiële consequenties van het overgaan op een ander verdienmodel, waarbij geen producten worden verkocht, maar waar voor het gebruik van de producten wordt betaald: product as a service? Denk hierbij bijvoorbeeld aan de jaarrekening, maar ook aan financiële risico’s. En: hoe moet hun circulaire business worden gefinancierd?

De onderzoekers helpen samen met docenten en studenten de mkb-ondernemingen bij het oplossen van deze vraagstukken en bouwen zo aan nieuwe inzichten en kennis over sustainable finance voor de bedrijfspraktijk en voor het onderwijs.

Resultaten

In 2019 stond Gispen centraal. Dit bedrijf in kantoormeubelen heeft als doel om in 2025 te zijn getransformeerd van een lineair naar een circulair business model. Momenteel wordt een gedeelte van het meubilair al circulair geproduceerd. Onder begeleiding van hoofddocent-onderzoeker Dea Knol en met medewerking van kerndocent Jako van Slooten hebben studenten van de RBS minor Finance en Accounting onderzocht wat de financiële consequenties en consequenties voor de verslaggeving zijn van een overstap door Gispen naar een circulair business model.

Uitkomsten onderzoek

De uitkomsten zijn gepresenteerd aan Rick Veenendaal (Manager CE-Gispen) en Maaike Lycklama a Nijeholt (Lector Finance).  Uit het onderzoek komt naar voren dat leasing een zeer geschikte financieringsvorm kan zijn om het product as a service concept handen en voeten te geven: een terugkoopregeling lijkt te gecompliceerd. Verder hebben de uitkomsten van  het onderzoek Gispen het idee gegeven om het circulaire denken verder uit te breiden door ook gebruikt meubilair op te knappen en te verhuren.

🍪

Welkom!
Wij maken gebruik van functionele en analytische cookies voor de werking van de website en het verbeteren van jouw gebruikerservaring. Wil je meer weten? Lees dan ook ons cookiebeleid.

Instellen