Over het project
Projectbeschrijving
Dit project richt zich op het vrijwillig stoppen van ondernemers met hun onderneming, een proces dat zowel zakelijke als persoonlijke en emotionele impact heeft. Hoewel het vaak wordt gezien als een zakelijke beslissing, blijkt uit ons vooronderzoek dat de redenen van ondernemers complexer zijn dan alleen financiële of zakelijke overwegingen. Ondernemers stoppen vaak door een combinatie van extrinsieke, intrinsieke en transcendente drijfveren, zoals de wens naar persoonlijke groei, nieuwe uitdagingen of een bijdrage aan maatschappelijke doelen. Dit project onderzoekt hoe ondernemers deze exit ervaren en benadrukt de noodzaak om de persoonlijke, emotionele en sociale aspecten van het proces beter te begrijpen. Huidig onderzoek richt zich voornamelijk op de financiële en juridische aspecten van een exit, terwijl er weinig aandacht is voor de emotionele kant. Dit project beoogt deze lacune te vullen door te onderzoeken hoe ondernemers hun exit als kans voor persoonlijke ontwikkeling kunnen benutten en welke ondersteuningsbehoeften hierbij spelen.
Aanpak
Het doel van dit project is om de unieke persoonlijke ervaringen van ondernemers die vrijwillig hun onderneming hebben verlaten, of zich in het proces van vertrek bevinden, in kaart te brengen. Door middel van diepgaande interviews verkennen we de uiteenlopende drijfveren achter een vrijwillige exit en de verschillende routes die ondernemers volgen. We kijken hierbij verder dan alleen de economische overwegingen en betrekken de persoonlijke, emotionele en sociale aspecten van het ondernemerschap. Het onderzoek biedt inzicht in hoe ondernemers hun exit ervaren als een kans voor persoonlijke groei, en hoe verschillende motieven – van financiële overwegingen tot de wens naar maatschappelijke bijdragen – het proces beïnvloeden. Met deze benadering willen we de complexiteit van vrijwillige ondernemers-exits beter begrijpen en waardevolle inzichten bieden voor zowel toekomstige ondernemers als ondersteunende praktijken.
Verbinding onderwijs
Dit onderzoek koppelt zich aan het onderwijs van Hogeschool Rotterdam en betrekt studenten van de minor Risicomanagement en Gedrag en de opleiding Finance & Control. Studenten in de minor leren diepgaande interviews af te nemen, waarmee ze ervaring opdoen in het verzamelen van kwalitatieve data. Voor Finance & Control-studenten biedt het project ervaring met het aanvraagproces van subsidies, een belangrijk financieringsvraagstuk in de non-profitsector. Zo ontwikkelen studenten praktische vaardigheden en dragen ze bij aan het beter begrijpen van de complexe, persoonlijke en zakelijke aspecten van vrijwillige ondernemers-exits.
(Beoogde) resultaten
Dit onderzoek belicht de persoonlijke drijfveren achter vrijwillige ondernemers-exits, waarbij niet alleen financiële redenen, maar ook veranderende waarden en behoeften van ondernemers centraal staan. Het project toont aan dat ondernemers om verschillende redenen stoppen, zoals nieuwe ondernemersbehoeften of de wens om meer impact te maken. Dit is niet alleen relevant voor ondernemers, maar ook voor ondersteunende partijen zoals adviseurs. Met het oog op een duurzame samenleving is het belangrijk om ondernemers te ondersteunen, zodat zij hun pad positief kunnen bijsturen, wat bijdraagt aan een gezonde en dynamische ondernemerscultuur. Ter ondersteuning hiervan creëren we een interactieve verhalenmachine, waarmee gebruikers vragen kunnen stellen en waardevolle inzichten kunnen verkrijgen over dit onderwerp.
In de media
-
Samenwerkingen
- Hogeschool Rotterdam: https://www.hogeschoolrotterdam.nl/
Projectfeiten
Looptijd: -
Gefinancieerd: -
Lectoraat: Leiderschap
Thema: Leiderschap
"Het gaat om het creëren van ruimte en rust om in contact te komen met je intuïtie... het is niet het einde, maar het begin van iets nieuws."
Eigenaar Bureau Max