Menu English

Jongeren met een chronische aandoening naar wens en vermogen mee laten doen in de samenleving

Inclusief actieonderzoek ‘Jong geleerd’ van start

11 januari 2021

Jongeren met een chronische aandoening moeten naar wens en vermogen kunnen meedoen in de samenleving. Het 'FNO-programma Jongeren INC' wordt strategisch aangescherpt en werkzame elementen worden beschreven voor toekomstige programma’s.

De Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) en Hogeschool Rotterdam (HR) gaan van start met het actieonderzoek ‘Jong Geleerd’. Samen met jongeren en andere belanghebbenden onderzoeken zij het FNO-programma Jongeren INC. Een programma dat wordt gedreven door de missie dat jongeren met een chronische aandoening naar wens en vermogen kunnen meedoen in de samenleving. Gedurende het actieonderzoek worden gemaakte keuzes in het programma strategisch aangescherpt en worden werkzame elementen beschreven voor toekomstige programma’s. Ook worden er creatieve werkvormen ingezet en wordt er samengewerkt met jongeren met een chronische aandoening via Stichting JongPIT en studentonderzoekers.  

Het onderzoeksplan wordt de komende maanden verder uitgewerkt in samenwerking met de jongeren en andere belanghebbenden. Het onderzoek gaat in maart 2021 van start en duurt drie jaar. De projectleiding ligt bij Lineke van Hal (associate lector Arbeid & Gezondheid aan de HAN). Het onderzoeksteam bestaat uit Mieke Cardol (lector Disability Studies aan HR), Ilse Tamrouti (docentonderzoeker aan de HAN) en Eva Wingelaar-Loomans (senior onderzoeker aan HR)

Fases van het actieonderzoek ‘Jong geleerd’: 

  1. Observeren: wat gebeurt er allemaal in het programma en in de levens van jongeren? 
  2. Denken: wat valt daarin op en wat vinden we daarvan? 
  3. Doen: hoe kunnen deze nieuwe inzichten toegepast worden in het programma? 
  4. Evalueren: wat leren we hiervan  en welke nieuwe vragen roept dit op? 

Voor de uitvoering van het actieonderzoek ontvangen Hogeschool van Arnhem en Nijmegen en Hogeschool Rotterdam subsidie van FNO.