Menu English

Ellen Groenestein

Ellen Groenestein is hoofddocent bij de opleiding Communicatie van het Instituut voor communicatie media en informatietechnologie. Ellen is actief binnen het project Communication in the Networked Society.

Daarbinnen voert Ellen onderzoek uit naar de effectiviteit van nudging ten behoeve van een gezonde leefstijl. Om Rotterdammers te helpen kiezen voor een gezondere leefstijl wordt binnen het project wetenschappelijke kennis op het gebied van gedragsverandering toegepast, namelijk nudging. Het Engelse woord nudge staat voor een vriendelijk duwtje in de goede richting. Effectieve veranderingen in de fysieke en sociale omgeving maken het makkelijker de gezonde keuze te maken zoals gezonder eten en voldoende bewegen. Binnen het onderzoek wordt getoetst welke factoren ten grondslag liggen aan het (on)gezonde gedrag en welke nudges effectief zijn voor het stimuleren van een gezonde leefstijl onder jongeren met een lage sociaaleconomische status. De nudges moeten bijdrage aan de preventie van overgewicht en obesitas. Het project wordt uitgevoerd in het kader van het promotieonderzoek van Ellen aan de Erasmus Universiteit en valt binnen Healthy’R, centrum voor gedragsonderzoek en ontwikkeling.

Ellen is sinds 2014 werkzaam bij Hogeschool Rotterdam en sinds 2017 bij het Kenniscentrum Creating010. Zij is als hoofddocent verantwoordelijk voor de onderzoekslijn gedrag, waarbinnen wordt onderzocht welke communicatiestrategieën professionals kunnen inzetten om gedragsverandering te bewerkstellen op het gebied van maatschappelijke thema’s zoals gezondheid, veiligheid en duurzaamheid. Ze heeft in 2018 een promotievoucher toegekend gekregen waarmee ze onderzoek doet naar nudging in het gezondheidsdomein.

Ellen studeerde gedragswetenschappen aan de Universiteit Twente en deed daar onderzoek naar het fenomeen online grooming en hoe jongeren omgaan met anonieme contacten online. Daarnaast deed zij ruime ervaring op als consult bij een adviesbureau waar zij zich bezighield met gedragsverandering in het publieke domein.

Project(en)

Van Ellen Groenestein

Publicatie(s)

Van Ellen Groenestein
🍪

Welkom!
Wij maken gebruik van functionele en analytische cookies voor de werking van de website en het verbeteren van jouw gebruikerservaring. Wil je meer weten? Lees dan ook ons cookiebeleid.

Instellen