Menu English

Dr. ir. Marcel den Hollander

Lector Circular Design & Manufacturing

Dr. ir. Marcel den Hollander studeerde Industrieel Ontwerpen aan de Technische Universiteit Delft en rondde deze studie cum laude af in 1991. In 1994 werd hij verkozen tot één van de drie beste afgestudeerden over de eerste 25 jaar van het bestaan van de faculteit en onderscheiden met de prof. dr. Schierbeekprijs.

Marcel werkt al meer dan dertig jaar in de industriële vormgeving voor (inter)nationaal gerenommeerde ontwerpstudio's en opdrachtgevers. Het brede spectrum aan designprojecten waarbij hij betrokken is geweest, omvat 'fast moving consumer goods' (zoals verpakkingen voor voedingsmiddelen en dranken), duurzame consumptiegoederen (zoals elektronica en (kantoor)meubilair) en professionele producten (zoals retail in- en exterieurs, museumvitrines, transportmiddelen, industriële apparatuur en logistieke systemen). Vanaf het begin van zijn loopbaan heeft Marcel geprobeerd duurzaamheid, en later ook circulariteit, tot integraal onderdeel van de (commerciële) ontwerppraktijk te maken. Dit heeft hem uiteindelijk vanuit de ontwerppraktijk naar het veld van ontwerponderzoek gebracht.

Marcel werkte van 2012 tot en met 2018 als onderzoeker bij de afdeling Design for Sustainability van de faculteit Industrieel Ontwerpen van zijn alma mater. In 2018 promoveerde hij op onderzoek naar, en de ontwikkeling van, een nieuwe ontwerpmethodologie voor circulaire oplossingen, beschreven in de thesis 'Design for Managing Obsolescence'. Zijn onderzoeksspecialisatie is strategisch productontwerp voor circulaire businessmodellen. Sinds zijn promotie heeft Marcel deze ontwerpmethodologie in de praktijk toegepast en verfijnd in zijn consultingwerkzaamheden bij bedrijven, en in het onderwijs gedeeld met studenten door middel van gastlezingen en workshops.

Hij is tevens co-auteur van het boek 'Products That Last – Product design for circular business models', dat de basis vormt voor het CIRCO-programma van de Nederlandse overheid voor het promoten van circulair productontwerp bij bedrijven in Nederland, en inmiddels ook ver daarbuiten. Samen met zijn thesis wordt dit boek momenteel ook door diverse (ontwerp)opleidingen over de hele wereld (zoals bijvoorbeeld TU Delft, MIT Design India, University of Cambridge, Groot-Brittanië, University of Austin, Verenigde Staten van Amerika, Raffles Design School, Singapore, Leuphana Universität Lüneburg, Duitsland) gebruikt in cursussen Circular Product Design.

Om de resultaten van zijn onderzoek en zijn ontwerpmethodologie te verspreiden, geeft Marcel gastcolleges voor ontwerpleidingen en business schools in binnen- en buitenland. Tevens publiceert hij in wetenschappelijke tijdschriften, presenteert hij op internationale conferenties en adviseert hij bedrijven over productontwerpen voor circulaire businessmodellen.

Publicatie(s)

Van Dr. ir. Marcel den Hollander
🍪

Welkom!
Wij maken gebruik van functionele en analytische cookies voor de werking van de website en het verbeteren van jouw gebruikerservaring. Wil je meer weten? Lees dan ook ons cookiebeleid.

Instellen