Menu English

Dr. ir. Gert-Joost Peek

Lector Gebiedsontwikkeling en Transitiemanagement

Dr.ir G.J. Peek MRICS (Gert-Joost) is lector Gebiedsontwikkeling en Transitiemanagement. Daarnaast is hij eigenaar van SPOT-ON Consulting, waar vanuit hij adviseert, spreekt, voorzit en schrijft over stedelijke gebiedsontwikkeling en projecten begeleidt. Voor de Amsterdam School of Real Estate (ASRE) ontwerpt en coördineert hij het gebieds- en projectontwikkelingsonderwijs. Als bestuurslid van stichting I’M Binck - een onafhankelijk, open platform van en voor bedrijven, bewoners en organisaties - draagt Gert-Joost bij aan een ontwikkeling van bedrijventerrein de Binckhorst in Den Haag tot een krachtig gebied waar duurzame meerwaarde wordt gecreëerd.

Tot 1 maart 2013 was Gert-Joost knowledge manager van Fakton financiële vastgoedregisseurs. Tot oktober 2010 was hij director research van ING Real Estate Development, waar hij het onderzoek dat bij de verschillende landenorganisaties in Europa lokaal werd verricht coördineerde en onderzoek initieerde ten behoeve van strategie en business development. Tot mei 2007 was hij onderzoeker Vastgoedontwikkeling verbonden aan de afdeling Real Estate & Housing van de faculteit Bouwkunde van de Technische Universiteit Delft. Zijn onderzoek, waarop hij in 2006 is gepromoveerd, richtte zich op het managen van de herontwikkeling van binnenstedelijke stationslocaties. Tussen 1998 en 2001 werkte hij tevens als beleidsmedewerker bij de ontwikkelingsafdeling van NS Vastgoed. In 1998 studeerde hij af als bouwkundig ingenieur.
 
Gert-Joost publiceert regelmatig over stedelijke gebiedsontwikkeling voor praktijk en wetenschap en is actief in diverse vastgoedgerelateerde kennisnetwerken, waaronder het Royal Institution of Chartered  Surveyors (RICS) en het Urban Land Institute (ULI).

Mijn leidmotief is locatiesynergie. Plekken in de stad moeten meervoudige prestaties leveren om antwoord te zijn op de huidige uitdagingen van klimaatverandering, energietransitie, inclusiviteit en circulariteit. Dat lukt niet zomaar en vraagt om een vergaande verandering of transitie van de aanpak van stedelijke ontwikkeling.

Stedelijke ontwikkeling zonder eindbeeld kan niet meer geënt zijn op de logica van plan en productie, maar vraagt om een lerende logica. Door meer te experimenteren en te monitoren kan gebiedsontwikkeling een betere bijdrage leveren aan bovenstaande uitdagingen. Dit lukt niet door alleen planologische en financiële kaders te stellen voor kavelgewijze ontwikkeling.

In Rotterdam, maar ook in veel andere steden, ligt het grootste potentieel voor een lerende stedelijke ontwikkeling in binnenstedelijke bedrijven- en industrieterreinen, zoals MerweVierhavens en RDM Campus. Hier komen werken en wonen elkaar tegen en is het doel om innovatiemilieus te creëren, waar nieuwe bedrijvigheid kan ontstaan en groeien. Hier ontstaat de nieuwe economie – circulair, biobased, genetwerkt en met baankansen voor iedereen – die de stad verder brengt als draaischijf van de transitie. Hieraan lever ik graag een bijdrage. Samen met andere lectoren en vele docent-onderzoekers onderzoeken de kansen en mogelijkheden van een lerende gebiedsontwikkeling voor nieuwe bedrijvigheid.
 

Klik hier voor de openbare les.

Presentaties
Dinsdag 14 juni heeft Gert-Joost ‘placemaking in tijdelijkheid’ geïntroduceerd tijdens sessie van Gemeente Den Haag met voorbeelden uit De Binckhorst Den Haag op de PROVADA. Zie hier de presentatie Provada Placemaking

Blogs

Project(en)

Van Dr. ir. Gert-Joost Peek

Publicatie(s)

Van Dr. ir. Gert-Joost Peek