Menu
    English

    Toegang tot de arbeidsmarkt in de knel

    Dinsdag 1 juni zal de kennisdeling bijeenkomst van de Randstad-hogescholen gaan over het thema Toegang tot de arbeidsmarkt in de knel.

    Verschillende onderzoeken tonen aan dat het voor een grote groep hbo-studenten niet gemakkelijk is om zelfstandig een stage te regelen, wat een soepele overgang naar de arbeidsmarkt bemoeilijkt. De huidige COVID-19 pandemie versterkt deze situatie. Bij het zoeken naar stages en werk draait het immers ook om persoonlijke relaties en netwerken. Werkgevers lijken vaker te zoeken naar een ‘model’ student, die naar verwachting weinig begeleiding nodig heeft. Een functiebeperking of een niet Nederlands-klinkende naam zorgen dan al snel dat de sollicitatie op de stapel afwijzingen terecht komt. Tel daarbij op dat niet iedere student gezegend is met een relevant netwerk van huis uit, dan kun je alleen maar concluderen dat er nog veel te doen is om gelijke kansen te creëren op de arbeidsmarkt voor alle studenten.

    In deze bijeenkomst gaan we in op twee onderzoeken die recent uitgevoerd zijn naar ervaringen van studenten, stagecoördinatoren, docenten en werkgevers over de toegang tot de arbeidsmarkt van hbo-studenten: (On)gelijke toegang tot stage en werk van hbo’ers met een migratieachtergrond (Eva Klooster en ROA, november 2020) en Stagediscriminatie? Hoeft niet! (Machteld de Jong en Joke Hermes, mei 2021).
    We gaan in gesprek met verschillende stakeholders die in dit proces een sleutelrol vervullen: studenten, docenten en werkgevers. Belangrijke vraag is wat hogescholen en werkgevers kunnen doen om meer gelijke kansen te creëren en stagediscriminatie te voorkomen. En hoe herken je eigenlijk stagediscriminatie? Veel studenten die dit ervaren, lopen hier niet snel mee te koop, en dit vraagstuk is daarom voor docenten en stagecoördinatoren lastig waar te nemen.

    Naar aanleiding van het onderzoek 'Stagediscriminatie? Hoeft niet!' is de documentaire Liever Fleur dan Fatima!, gemaakt door het productiebedrijf SkyHigh TV. Deze gaat 18 mei in première en tijdens onze bijeenkomst op 1 juni zullen we samen enkele fragmenten bekijken. 

    Programma

    • 15.00 uur Opening door Wâtte Zijlstra (moderator)
    • 15.10 uur Paneldiscussie met: Eva Klooster (zelfstandig onderzoeker), Noor Mohamed (student Hogeschool Inholland), Harriet Rempe (Aanjager Studeren+, Hogeschool Utrecht) en een werkgever.
    • 15.50 uur Pauze
    • 15.55 uur Impressies uit de documentaire Liever Fleur dan Fatima!
    • 16.05 uur Gesprek met documentairemakers Anne van den Berg en Eline Vreugdenhil, en Machteld de Jong (lector Diversiteitsvraagstukken Hogeschool Inholland)
    • 16.25 uur Nagesprek op basis van Q&A voor ieder die wil blijven
    • 16.45 uur Afsluiting

    Aanmelden

    Wij nodigen jullie uit deel te nemen aan dit event en mee te praten over oplossingen om de toegang tot de arbeidsmarkt voor alle studenten mogelijk te maken.
    Stuur je aanmelding naar inclusiviteit@hva.nl.

    Binnen enkele dagen ontvang je een bevestiging. Bewaar deze mail en reserveer het webinar zelf in je agenda. Enkele dagen van tevoren ontvang je de definitieve uitnodiging met link.

    Organisatie

    Machteld de Jong (Hogeschool Inholland), Piet-Hein van der Ploeg (Hs Leiden), Wâtte Zijlstra (HHS), Eric Tigchelaar (HvA), Eveline Eckelboom (HU) en Margo Pluijter (HR)