Menu English

Sander Hilberink wint Shakingtree Award 2020

'Regels zijn bedacht door beleidsmakers, met te weinig oog voor burgers'
25 november 2020

Op 23 november 2020 ontving lector Sander Hilberink uit handen Erik Gerritsen, Secretaris-Generaal van VWS de Shakingtree Award 2020. Een bijzondere prijs voor de lector Ondersteuningsbehoeften: Levenslang & Levensbreed bij Kenniscentrum Zorginnovatie die een jaar geleden aantrad.

Hij noemt zelf zijn humor als een van de redenen dat hij in de prijzen viel. Zijn vrolijkheid is inderdaad aanstekelijk en spat van het scherm tijdens het interview. Zelfspot is hem niet vreemd, dat is ook terug te lezen in het juryrapport.

Sander, waarom heb jij de Shakingtree Award gewonnen?
“Ik denk enerzijds door het onderzoek dat ik doe waarbij ik kijk naar leven met langdurige beperkingen en wat dat betekent voor je werk en vrije tijd. Daarnaast ben ik erg actief op Twitter en open daarmee discussies over dit onderwerp. Ook denk ik dat mijn humor een rol speelt waarin een flinke dosis zelfspot zit.”

Kun je vertellen wat het verschil maakte met de twee andere genomineerden. Heb je een mooi voorbeeld?
Ik heb het over burgerschap voor mensen van 40 jaar en ouder. Wat betekent burgerschap voor ze? Dat heb ik aan ze gevraagd door ze foto’s te laten maken die het voor hun illustreerde. Daarbij had iemand een foto ingestuurd van een skelet met zo’n geel hesje. Dat beeldde uit hoe lang ze vaak moeten wachten op hulp of vervoer. Ja, zie je. Jij moet ook hierom lachen, dus het werkt! Het zet mensen aan het denken.

Er waren drie criteria: inspireren met innovatieve ideeën, situaties aan de kaak stellen waarbij mensen ongelijk worden behandeld en wijzen op overbodige regels die de zorg ingewikkeld maken. Waar scoorde jij op?
Op die laatste! Tijdens de prijsuitreiking had ik meteen een kleine discussie met de Secretaris-Generaal van ministerie van VWS. Regels zijn bedacht door de beleidsmakers, met te weinig oog voor de burgers. Je moet langs drie tot vijf loketten (afhankelijk van je ondersteuningsbehoefte) die allemaal anders functioneren, geen onderlinge communicatie hebben en een eigen verantwoording. Het moet echt beter geregeld worden, je wordt zo verschrikkelijk gemangeld…

Wat houdt de prijs in? Nog een flink bedrag kunnen incasseren?
Ik heb een speldje gekregen en een beeld. En de eeuwige roem natuurlijk! Maar er hangt zeker nog wel wat nuttigs aan deze prijs, ook voor de hogeschool. Ik kom nu gemakkelijker in contact met het ministerie. Daar zullen we zeker voordeel uit halen.

Nog iets toe te voegen?
Jazeker! Op 28 januari 2021 is mijn openbare les. Dan vertel ik meer over mijn onderzoek. Iedereen is uitgenodigd.

Wat is de Shaking Tree Award?

De Shakingtree Award wordt toegekend aan mensen die op een positieve manier aandacht vragen voor verbetering in de zorg. De prijs wordt jaarlijks in november uitgereikt door de Secretaris-generaal van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

De Shakingtree Award wordt uitgereikt aan een persoon die zich met positiviteit en kennis van zaken inzet voor betere zorg. Bijvoorbeeld iemand:

  • die inspireert met innovatieve ideeën;
  • die situaties aan de kaak stelt waarbij mensen ongelijk worden behandeld;
  • die wijst op overbodige regels die de zorg ingewikkeld maken.
🍪

Welkom!
Wij maken gebruik van functionele en analytische cookies voor de werking van de website en het verbeteren van jouw gebruikerservaring. Wil je meer weten? Lees dan ook ons cookiebeleid.

Instellen