Menu English

Hulp voor zingevingsondersteuning bij mensen thuis

Animatie, podcasts en gesprekstools
05 april 2022

Zingeving is datgene wat we doen en ervaren waardoor ons leven betekenis krijgt. Bij ingrijpende situaties, zoals verandering van gezondheid, verlies van naasten, of bij een terminale ziekte, kunnen zingevingsvragen meer naar voren komen. Zoals bij meneer de Vries, die altijd een actief leven heeft gehad en vaak ging fietsen met zijn vrouw. Totdat zij ziek werd en hij niet meer wist hoe verder te gaan zonder haar.

Er zijn voor zorgverleners verschillende ondersteuningswijzen voor zingeving. In het actieonderzoek Linking-Zin werden de diverse behoeften en ondersteuningswijzen in kaart gebracht. Er zijn hulpmiddelen gemaakt die kunnen bijdragen om zingevingsondersteuning beter aan te laten sluiten bij deze behoeften.

Welk aanbod is er al in mijn regio?
Ondersteuning bij zingeving in de thuissituatie is in een stroomversnelling gekomen. Maar veel professionals hebben nog onvoldoende kennis van hun regio op dit gebied: Welk aanbod is er al en welke doelgroepen zijn er? Een overzicht ontbreekt vaak of is erg eenzijdig. In het actieonderzoek Linking-Zin hebben zijn doelgroepen en aanbod in drie regio’s in kaart gebracht; namelijk in West-Brabant en Tholen, Zuid-Hollandse eilanden, en Rotterdam en omstreken.

“Ik heb volgende week een bijeenkomst met ouderen over zingeving. Daar ga ik het materiaal gebruiken.”

Geestelijk verzorger

Hulpmiddelen
Binnen het onderzoek zijn er diverse hulpmiddelen ontwikkeld die kunnen helpen bij zingevingsondersteuning. Een daarvan is een animatie om meer inzicht te krijgen in de verschillende manieren waarop mensen zin vinden en de mogelijke ondersteuning daarbij. Ook is een kaartenset gemaakt om met mensen met armoedeproblematiek in gesprek te gaan. De kaarten zijn te gebruiken in casuïstiekbesprekingen, intervisie en gesprekken met de cliënt.

De Zinpraatkaart helpt om makkelijker in gesprek te gaan over zingeving, bijvoorbeeld als iemand thuiskomt na een ingrijpende ziekenhuisopname. Passend bij de kaart is er ook een trainingshandleiding voor zorgprofessionals om meer kennis en vaardigheden te krijgen om zingevingsvragen te signaleren, het gesprek aan te gaan en zo nodig te kunnen doorverwijzen. Daarnaast zijn er ook podcasts opgenomen waarbij de projectleider in gesprek gaat met (co-)onderzoekers, hulpverleners, geestelijk verzorgers en vrijwilligers over dit onderwerp. Je hoort hun verhalen en bevindingen. En het 'Kompas voor troost en verdieping' waarin aandacht is voor de vrijwilliger, in zingeving van henzelf en hun cliënt.

Kijk voor alle hulpmiddelen en meer informatie over het project op de projectpagina.

🍪

Welkom!
Wij maken gebruik van functionele en analytische cookies voor de werking van de website en het verbeteren van jouw gebruikerservaring. Wil je meer weten? Lees dan ook ons cookiebeleid.

Instellen