Menu English

Financieringsprogramma sluit goed aan op behoeften onderzoeksgroepen

Project Vitale Delta is onderdeel van dit programma
18 juni 2019

Het SPRONG-programma van Regieorgaan SIA sluit goed aan op de behoeften van de onderzoeksgroepen die er gebruik van maken. Tegelijkertijd leren eerste ervaringen met het programma op welke punten SPRONG beter kan. Dat concludeert het Rathenau Instituut dat het programma onderzocht op verzoek van het Regieorgaan. Het eerste SPRONG-programma richtte zich op vitaliteit en gezondheid. Begin 2018 startten vier onderzoeksgroepen met hun project. Eén van deze projecten is Vitale Delta.

Onderzoek van hogescholen versterken

Met SPRONG probeert Regieorgaan SIA onderzoeksgroepen en het praktijkgericht onderzoek van hogescholen te versterken. Het achtjarige financieringsprogramma zet aan tot verdere samenwerking en het bundelen van krachten bij lectoraten, zo blijkt uit het onderzoek van het Rathenau Instituut. 

SPRONG werkt als katalysator

De onderzoeksgroepen die met SPRONG geld hebben ontvangen, kunnen hun onderzoekswerk sneller ontwikkelen. Ook zien zij meer betrokkenheid bij hun partners en versterkt hun reputatie. De SPRONG-regeling werkt als een katalysator, zelfs voor groepen aan wie de subsidie niet is toegekend. Ook zij houden hun ambitie om krachten te bundelen overeind.

Met de inzichten uit het rapport kijkt Regieorgaan SIA welke gerichte activiteiten nodig zijn om de ontwikkeling van duurzame onderzoeksgroepen van hoge kwaliteit binnen hogescholen verder te stimuleren.  

SPRONG Vitaliteit en Gezondheid

Het eerste SPRONG-programma van Regieorgaan SIA richtte zich op vitaliteit en gezondheid. Begin 2018 startten vier onderzoeksgroepen met hun project. Eén van deze projecten is Vitale Delta, een samenwerkingsverband tussen vier hogescholen en veel verschillende praktijkpartners. Binnen Vitale Delta wordt onderzoek gedaan naar de sociale, fysieke en mentale zelfredzaamheid van jong en oud in de wijk in de Deltaregio Leiden, Den Haag en Rotterdam.

Programmaleider van Vitale Delta is lector AnneLoes van Staa van de Hogeschool Rotterdam. Van Staa is blij met de kansen die SPRONG het project en haar als lector biedt. “Dankzij deze subsidie kunnen we langdurig aan de slag met ons onderzoek”, licht Van Staa toe. “Het is een prestigieus financieringsprogramma en het zorgt ervoor dat we partners voor lange tijd aan ons en ons thema kunnen binden. We realiseren zowel verbreding als verdieping van ons onderzoek en van de onderlinge samenwerking. Er is in ons project echt uitwisseling tussen hogescholen tot stand gekomen en daarmee een versterking van de individuele inspanningen en netwerken van onderzoekers. SPRONG biedt de kans om een duurzame structuur van onderzoek in het hbo op te bouwen. Zonder deze subsidie hadden we dit nooit kunnen doen.”

🍪

Welkom!
Wij maken gebruik van functionele en analytische cookies voor de werking van de website en het verbeteren van jouw gebruikerservaring. Wil je meer weten? Lees dan ook ons cookiebeleid.

Instellen