Hoe afhankelijk ben jij van je smartphone?

De smartphone is niet meer weg te denken uit ons bestaan.
07 november 2018

We nemen hem altijd en overal met ons mee, van een bezoek met vrienden naar een bezoek aan het toilet. Drie tot vier uur per dag gebruiken hem heel intensief. Dat is niet zo heel vreemd. De smartphone functioneert als een digitaal zakmes dat ons helpt om te (over)leven in een digitaal tijdperk.

Met de smartphone kunnen we contact onderhouden met onze vrienden en familie, onze gezondheid monitoren, de slimme apparaten in huis bedienen, Netflix bekijken, en onze bankzaken beheren. Kunnen we nog wel zonder? Wat doet deze always on mentaliteit met onze mentale gezondheid? Lector Lotte Willemsen deed onderzoek naar dit vraagstuk, en gaf hierover een interview in dagblad Metro.

23 Innovations in Digital Communication

Nieuws

In het nieuwe boek 23 Innovations in Digital Communication van Paul Ketelaar, Jan Aarts en Sanne Demir, krijg je een uitgebreid en actueel overzicht van, zoals de titel al vertelt, verschillende innovaties in digitale communicatie. Het boek beschrijft, bekritiseert en evalueert 23 innovaties die worden gebruikt in media en communicatie, geïmplementeerd om permanente veranderingen binnen deze gebieden te bereiken

Impressie openbare les Mortaza Shoae Bargh

Nieuws

De continue ontwikkeling en de toename van het gebruik van ICT biedt vele mogelijkheden. Zowel voor individuen als voor organisaties en de maatschappij in het algemeen.

CMI start pilot met robot-student

Nieuws

Sinds begin 2019 heeft het instituut Communicatie, Media & Informatietechnologie een nieuwe student: Evi. Ze is niet van vlees en bloed, maar bestaat uit bits & bytes. Evi is namelijk een robot die wordt gebruikt voor studenten die langere tijd niet naar school kunnen komen. Ze fungeert als een avatar voor de student, die via het robotje vanuit huis colleges kan volgen. Officieel is de naam van dit robotje AV1, een initiatief van No Isolation.

Future-Proof Retail labs aan het werk

Nieuws

Studenten van hbo en mbo onderzochten in Lab Fygital en Hypelab samen met retailers en technologie- en ontwerpbedrijven nieuwe technologische toepassingen voor de winkel. In Rotterdam zijn voor De Bijenkorf concepten ontworpen voor sociale robots; in Delft en Rijswijk hebben retailers met laagdrempelige technologieën gewerkt, variërend van een VR-bril en klantenapp tot een facereader camera en NFC tags. Wat zijn hun eerste ervaringen met de mogelijkheden, het gebruiksgemak en de benodigde 21st century skills?

Terugblik Internet of Things Rotterdam 2019: Who's in charge

Nieuws

Wie heeft de leiding? De achtste editie van Creating 010’s International Internet of Things Day vond plaats op 9 april 2019 in Het Nieuwe Instituut in Rotterdam en bracht ondernemers en beleidsmakers, docenten en studenten, onderzoekers en andere deskundigen bij elkaar. Ondanks de informele en vaak zelfs speelse sfeer, lag de nadruk duidelijk meer op het stellen van moeilijke vragen dan op het bieden van geruststellende antwoorden.

Kan de overheid ethisch omgaan met kunstmatige intelligentie?

Nieuws

Kunstmatige Intelligentie speelt een steeds grotere rol in ons dagelijks leven. Zoekmachines helpen ons met zoeken naar relevante informatie en spamfilters houden ongewenste e-mail buiten zicht. In huis leert de thermostaat zelf wanneer de verwarming aan moet en houden stofzuigerrobots onze huizen schoon. De toepassing van kunstmatige intelligentie is in de afgelopen jaren sterk gegroeid. Dit heeft zowel wenselijke als minder wenselijke gevolgen. Zo kunnen robots zoals ze hierboven wordt beschreven heel nuttig zijn, maar kunnen ook nepnieuws verspreiden en mensen discrimineren.