Hoe afhankelijk ben jij van je smartphone?

De smartphone is niet meer weg te denken uit ons bestaan.
07 november 2018

We nemen hem altijd en overal met ons mee, van een bezoek met vrienden naar een bezoek aan het toilet. Drie tot vier uur per dag gebruiken hem heel intensief. Dat is niet zo heel vreemd. De smartphone functioneert als een digitaal zakmes dat ons helpt om te (over)leven in een digitaal tijdperk.

Met de smartphone kunnen we contact onderhouden met onze vrienden en familie, onze gezondheid monitoren, de slimme apparaten in huis bedienen, Netflix bekijken, en onze bankzaken beheren. Kunnen we nog wel zonder? Wat doet deze always on mentaliteit met onze mentale gezondheid? Lector Lotte Willemsen deed onderzoek naar dit vraagstuk, en gaf hierover een interview in dagblad Metro.

Rotterdam GovJam 2019

Nieuws

Kenniscentrum Creating 010 en ontwerpbureaus Being a Designer en Zeewaardig organiseerden met enkele design professionals en studenten dit jaar de zesde Rotterdam GovJam. De GovJam is een 48-uur durend evenement waarin deelnemers een geheel service design-proces, van briefing tot prototype, realiseren. Teams bestaande uit ambtenaren, (ontwerp)studenten, en design professionals werkten samen aan cases over knelpunten in de dienstverlening van gemeente en (semi-)publieke organisaties. Een belangrijk onderdeel van het ontwerpproces is het onderzoek met de eindgebruikers van een dienst: wat doet er nu werkelijk toe in hun beleving?

Ontwerpatelier

Nieuws

Terwijl retailreuzen het moeilijk hebben zien we, vaak buiten de steden of diep in de wijk, kleine wonderen gebeuren. Boerderijen die zelf winkel zijn en in wiens opbrengst je kan investeren. Melk zo bijzonder als wijn. Winkels waar je niets koopt, maar wel alles kan proberen; een Bijenkorf in de Polder. Het zijn zo maar een paar voorbeelden van innovaties die zich buiten de grote steden ontwikkelen en retailers in de stad kunnen inspireren.

Seminar Unfreezing Freedom

Nieuws

Steeds meer mensen maken zich zorgen dat verzamelde data hun toekomstkansen negatief beïnvloedt. Ze voelen zich digitaal bekeken, en veranderen steeds vaker subtiel hun gedrag. Het Unfreezing Freedom seminar agendeert deze toename van de data-gedreven chilling effects.

Dag van Praktijkgericht Onderzoek: verder kijken dan je neus lang is

Nieuws

Tijdens de Dag van Praktijkgericht Onderzoek stond de hashtag #durftevragen centraal. Blijven vragen is van groot belang voor een goed onderzoek. Dat geldt zowel voor studenten als voor docenten.

Duistere kant van data

GovJam 2019 Rotterdam

Nieuws

Deze herfst, op 15 (vanaf 16.00), 16 en 17 oktober, vindt alweer de zesde Govjam plaats in Rotterdam, georganiseerd door kenniscentrum Creating 010 i.s.m. de service design-bureaus Zeewaardig en Being a Designer.