Hoe afhankelijk ben jij van je smartphone?

De smartphone is niet meer weg te denken uit ons bestaan.
07 november 2018

We nemen hem altijd en overal met ons mee, van een bezoek met vrienden naar een bezoek aan het toilet. Drie tot vier uur per dag gebruiken hem heel intensief. Dat is niet zo heel vreemd. De smartphone functioneert als een digitaal zakmes dat ons helpt om te (over)leven in een digitaal tijdperk.

Met de smartphone kunnen we contact onderhouden met onze vrienden en familie, onze gezondheid monitoren, de slimme apparaten in huis bedienen, Netflix bekijken, en onze bankzaken beheren. Kunnen we nog wel zonder? Wat doet deze always on mentaliteit met onze mentale gezondheid? Lector Lotte Willemsen deed onderzoek naar dit vraagstuk, en gaf hierover een interview in dagblad Metro.

Nieuwe projecten over rol van kunstmatige intelligentie

Nieuws

Onderzoekers van Creating 010 waren onlangs succesvol bij het verwerven van ondersteuning voor relevante en interessante onderzoeksvoorstellen op het terrein van kunstmatige intelligentie (AI) in de KIEM HBO regeling, uitgevoerd door Stichting Innovatie Alliantie (SIA) binnen NWO. KIEM is een regeling die innovatieve projecten financiert die gericht zijn op nieuwe maatschappelijke thema’s en die te zijner tijd kunnen worden doorontwikkeld in meer omvangrijke onderzoeksprojecten. De projecten hebben betrekking op de ontwikkeling van kennis en vaardigheden bij creatieve professionals en de ontwikkeling van aanbevelingsalgoritmes, specifiek voor de publieke omroepen.

Rotterdam IoT 2020 gaat niet door

Nieuws

Met het oog op de huidige situatie in ons land en een groot deel van de rest van de wereld, heeft het projectteam van Rotterdam IoT 2020 in samenspraak met de directie van Creating 010 besloten om het event niet door te laten gaan. Dat bleek een moeilijk, maar onontkoombaar en tegelijkertijd wijs besluit.

Paul Rutten in college dat kabinet adviseert over radiofrequenties

Nieuws

Vrijdag 6 maart j.l. heeft de ministerraad een college benoemd dat advies moet uitbrengen over de toewijzing van radiofrequenties voor commerciële radio met ingang van 1 september 2022. Voor die datum moet staatssecretaris Keijzer van Economische Zaken en Klimaat besluiten of de Nederlandse vergunningen voor commerciële radio-omroepen worden verlengd of opnieuw worden verdeeld. Daarbij gaat het zowel om FM frequenties als om de etherruimte die beschikbaar is voor radio-uitzendingen via DAB+.

BNR focust op social influencers

Nieuws

Het onderzoek naar influencer marketing van Hogeschool Rotterdam blijft de belangstelling van de media trekken. Na aandacht van Marketing Tribune, een platform voor communicatieprofessionals, was het de beurt aan BNR Nieuwsradio om Marije Brom, docente Communicatie en onderzoeker bij Creating 010, aan het woord te laten over dit actuele thema.

“Data vertellen niet altijd de hele waarheid”

Nieuws

In een tijd waarin steeds meer data over ons wordt verzameld, is het belangrijk dat er beter naar de kwaliteit van die data wordt gekeken. Dat zegt Sunil Choenni, lector Future Information & Communication Technology en spreker tijdens Rotterdam International Internet of Things Day op donderdag 9 april.

Heb jij ‘klikvrees’ omdat bedrijven met jouw data aan de haal gaan?

Nieuws

We durven online steeds minder onszelf te zijn, omdat we bang zijn dat de kans op een baan, hypotheek of lagere verzekeringspremie kleiner wordt. Een zorgelijke ontwikkeling, zegt Maaike Harbers, die als lector Artificial Intelligence & Society strijdt voor digitale vrijheid.