Hoe afhankelijk ben jij van je smartphone?

De smartphone is niet meer weg te denken uit ons bestaan.
07 november 2018

We nemen hem altijd en overal met ons mee, van een bezoek met vrienden naar een bezoek aan het toilet. Drie tot vier uur per dag gebruiken hem heel intensief. Dat is niet zo heel vreemd. De smartphone functioneert als een digitaal zakmes dat ons helpt om te (over)leven in een digitaal tijdperk.

Met de smartphone kunnen we contact onderhouden met onze vrienden en familie, onze gezondheid monitoren, de slimme apparaten in huis bedienen, Netflix bekijken, en onze bankzaken beheren. Kunnen we nog wel zonder? Wat doet deze always on mentaliteit met onze mentale gezondheid? Lector Lotte Willemsen deed onderzoek naar dit vraagstuk, en gaf hierover een interview in dagblad Metro.

Economische Verkenning Rotterdam

Nieuws

Waar groeit en vernieuwt de economie? Welke trends en verschuivingen kunnen ondernemers en inwoners verwachten als gevolg van de veranderende economie in Rotterdam?

Maud van de Mosselaar genomineerd voor VEDIS scriptieprijs

Nieuws

VEDIS, een belangrijk platform voor innovatie, inspiratie en kennisdeling in retail, heeft Maud van de Mosselaar genomineerd voor de retail scriptieprijs van 2019. Maud is afgestudeerd in Strategic Product Design aan de Technische Universiteit Delft. De titel van haar scriptie is ‘Changing Mindsets - Museums as an Inspiration for Fashion Retailers to Adopt a Purpose-driven Mindset’. Ze verrichtte haar afstudeeronderzoek binnen Creating 010 en werkt sinds juli 2019 als junior onderzoeker voor dit kenniscentrum van de Hogeschool Rotterdam.

Winkels om thuis te komen en het buitenland te proeven.

Nieuws

Lab Fygital, de Rotterdamse onderzoekslijn van het Landelijke programma Future Proof retail van Kenniscentrum Creating 010, onderzoekt retailinnovatie binnen de stad. Binnen de onderzoekslijn wordt de vraag gesteld: wat kan de stedelijke retail leren van innovaties uit het randland en de gebieden buiten de grote steden?

Vurige versjes en stalk talk

Nieuws

Kenniscentrum Creating 010 en ontwerpbureaus Being a Designer en Zeewaardig organiseerden met enkele design professionals en studenten dit jaar de zesde Rotterdam GovJam. De GovJam is een 48-uur durend evenement waarin deelnemers een geheel service design-proces, van briefing tot prototype, realiseren. Teams bestaande uit ambtenaren, (ontwerp)studenten, en design professionals werkten samen aan cases over knelpunten in de dienstverlening van gemeente en (semi-)publieke organisaties. Een belangrijk onderdeel van het ontwerpproces is het onderzoek met de eindgebruikers van een dienst: wat doet er nu werkelijk toe in hun beleving?

Ontwerpatelier

Nieuws

Terwijl retailreuzen het moeilijk hebben zien we, vaak buiten de steden of diep in de wijk, kleine wonderen gebeuren. Boerderijen die zelf winkel zijn en in wiens opbrengst je kan investeren. Melk zo bijzonder als wijn. Winkels waar je niets koopt, maar wel alles kan proberen; een Bijenkorf in de Polder. Het zijn zo maar een paar voorbeelden van innovaties die zich buiten de grote steden ontwikkelen en retailers in de stad kunnen inspireren.

Chillling effecten van data.

Nieuws

Steeds meer mensen maken zich zorgen dat verzamelde data hun toekomstkansen negatief beïnvloedt. Ze voelen zich digitaal bekeken, en veranderen steeds vaker subtiel hun gedrag. Het Unfreezing Freedom seminar agendeert deze toename van de data-gedreven chilling effects.