Menu
    English

    Mission: Transition 10 juni - Klimaatverandering vraagt gedragsverandering

    Wat is er nodig van ons als mens in de strijd tegen klimaatverandering?

    Na de speciale editie van Mission: Transition op 27 mei - rechten van de natuur - volgt op 10 juni de volgende editie met als thema 'klimaatverandering vraagt gedragdsverandering'. Klimaatverandering heeft invloed op ons allemaal. Toch draagt niet iedereen evenveel bij aan het klimaatprobleem, en wordt ook niet iedereen even hard getroffen door de gevolgen van klimaatverandering. Bij klimaatrechtvaardigheid worden deze verschillen erkent en draait het om het eerlijk verdelen van de lusten en lasten van klimaatmaatregelen.

    Psychologische uitdagingen
    Technologische innovatie en economische impulsen zijn vaak de focus in de strijd tegen klimaatverandering, maar hoe zit het met de menselijke kant? Op 10 juni tijdens Mission: Transition duiken we samen met gedragswetenschapper Reint Jan Renes in de psychologische uitdagingen van duurzame transities. Waarom blijven mensen vasthouden aan de status quo? Wat is de rol van gedrag en sociale normen in verandering? En hoe doorbreken we de 'steady state'?

    Jongeren als changemakers
    Het internationale jongerenplatform YOUTHOPIA, opgericht door de wereldberoemde changemaker Melati Wijsen, biedt jongeren van over de hele wereld een platform om elkaar te inspireren en motiveren op hun weg als changemakers, activisten en leiders. Ze creëren een wereld waarin iedere jongere een bron van positieve verandering kan zijn, ongeacht hun leeftijd of afkomst. Tijdens Mission: Transition neemt key member Freya ons mee in hun acties en strategie voor verandering.

    Meld je aan, laat je inspireren door onze sprekers en praat mee.

    Mission: Transition
    Mission: Transition is een ontmoetingsplek voor studenten, docenten, onderzoekers, beleidsmakers en andere geïnteresseerden met ruimte voor netwerkvorming en samenwerking. Het Studium Generale bestaat uit een reeks masterclasses en lezingen én biedt naast kennis delen ook de kans om een bredere dialoog op gang te brengen over de kritieke onderwerpen die onze toekomst vormgeven. De events zijn gekoppeld aan de vier maatschappelijke opgaven van Hogeschool Rotterdam:

    • Duurzame Delta
    • Toekomstbestendige Economie
    • Vitale Gemeenschap
    • Slimme & Sociale stad

    Datum en tijd

    Dinsdag 10 juni 2025 van 17.00 tot 19.30 uur.

    Locatie

    La Plaza (op locatie Academieplein van Hogeschool Rotterdam, G.J. de Jonghweg 4-6)

    Programma

    16:45 uur Inloop
    17:00 uur Welkom
    17.10 uur Presentaties van o.a. Reint Jan Renes, Sophie van Buren en YOUTHTOPIA
    18.20 uur Q&A
    18.40 uur Borrel


    Aanmelden

    Je kunt je hier (gratis) aanmelden.

    Sprekers

    Reint Jan Renes

    Gedragswetenschapper Reint Jan Renes is lector Psychologie voor een Duurzame Stad bij de Hogeschool van Amsterdam. In 2023 ontving hij voor zijn inzet de Deltapremie. Deze toonaangevende onderzoeksprijs wordt elke twee jaar door Ministerie OCW uitgereikt als erkenning voor de bijdrage die een lector levert aan de samenleving.

    Met zijn onderzoeksgroep is Reint Jan betrokken bij diverse praktijkgerichte onderzoeksprojecten, zoals bijvoorbeeld het 5-jarige NWO project ChangeAble waar samen met drie universiteiten en vijf ministeries gedragsinzichten in klimaatbeleid worden verweven. Naast zijn werk als lector bij de HvA is Reint Jan o.a. ook voorzitter van de NWO beoordelingscommissie Klimaat en Natuur, lid van de commissie Inclusieve Verduurzaming van de Raad voor Leefomgeving en Infrastructuur (RLI) en lid van de wetenschappelijke werkgroep Nationaal Burgerberaad Klimaat. In 2020 Tijdens de coronapandemie maakte hij deel uit van de RIVM Corona Gedragsunit die tot doel had het coronabeleid te ondersteunen met gedragswetenschappelijke kennis.

    Sophie van Buren

    Sophie van Buren werkt als docent bij Social Work en als docent-onderzoeker bij het Kenniscentrum Talentontwikkeling. Gevoed door opleidingen culturele antropoloog en begeleidingskundige houdt ze zich bezig met leerprocessen van huidige en toekomstige professionals rondom sociale kwaliteit van de samenleving. Ecorechtvaardigheid is daarin een centraal thema voor haar. Samen met collega's zet Sophie zich in voor het agenderen van dit thema in het hoger onderwijs, vanuit de overtuiging dat gezamenlijk leren en in beweging komen voor ecorechtvaardigheid cruciaal is.