Menu English

HR Talk Maaike Harbers

Meer data, minder vrijheid?

In veel landen wordt geëxperimenteerd met corona-apps en de populariteit van software voor het monitoren van werknemers op afstand is sinds de coronacrisis sterk gestegen. Dat dergelijke toepassingen veel data van burgers verzamelen roept discussie op. Inbreuk op privacy is verreweg het meest gehoorde argument tegen steeds verdergaande dataverzameling.

De focus op privacy vestigt de aandacht echter vooral op gevolgen van het delen van data voor individuele burgers, waardoor nog grotere maatschappelijke effecten over het hoofd gezien dreigen te worden. Deze talk gaat in op de gevolgen van grootschalige dataverzameling op de samenleving en in het bijzonder de bedreiging van onze (digitale) vrijheid. Daarbij komen voorbeelden aan bod over corona-apps, software die sollicitanten beoordeelt en social credit-systemen.

Maaike Harbers is lector Artificial Intelligence & Society bij Kenniscentrum Creating 010 en hoofddocent bij de opleiding Creative Media and Game Technologies (CMGT), beide bij Hogeschool Rotterdam. Zij onderzoekt de invloed van kunstmatige intelligentie op waarden als privacy, vrijheid en gelijkwaardigheid én hoe ontwerpers vanuit waarden nieuwe technologie kunnen ontwikkelen (kunstmatige intelligentie in het bijzonder). Zo heeft zij verschillende ontwerpmethodes ontwikkeld binnen de Value Sensitive Design aanpak die ontwerpers helpen om rekening te houden met de ethische en maatschappelijke gevolgen van technologie. Daarnaast is zij verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de gesprekstool Make Me Think, die bij verschillende opleidingen in het onderwijs wordt ingezet.

🍪

Welkom!
Wij maken gebruik van functionele en analytische cookies voor de werking van de website en het verbeteren van jouw gebruikerservaring. Wil je meer weten? Lees dan ook ons cookiebeleid.

Instellen