Menu English

Eefje Cuppen

Over post-its zonder impact en het belang van een goed conflict

Keynote | Over post-its zonder impact en het belang van een goed conflict
10.00 - 10.45 @ VONK

Voor allerlei vraagstukken in de stad wordt gezocht naar slimme oplossingen: smart grids om vraag en aanbod van energie op elkaar af te stemmen, digitale surveillance om beter toezicht te kunnen doen, slim koppelen van datastromen om realtime control van afvalwater te kunnen doen, en ga zo maar door.

Digitale technologieën spelen een belangrijke rol in de oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken op het gebied van klimaat en gezondheid. Maar vaak is de technologie die bedoeld is om maatschappelijke vraagstukken op te lossen niet alleen maar "goed"; technologie heeft vaak ook onvoorziene effecten, of het levert een bepaalde groep mensen wat op maar anderen juist niet. En dus is het belangrijk om bij de ontwikkeling van slimme technologie te sturen op maatschappelijke waarden.

In deze lezing staat Eefje Cuppen stil bij de manieren waarop slimme oplossingen maatschappelijke waarden kunnen versterken maar ook op het spel kunnen zetten. En gaat zij in op manieren om bij de ontwikkeling, toepassing en besluitvorming over technologie te sturen op maatschappelijke waarden.

Wie is Eefje Cuppen?

Eefje Cuppen is op 1 oktober begonnen als nieuwe directeur van het Rathenau Instituut. Cuppen is sinds 2020 hoogleraar Governance of Sustainability aan het Instituut voor Bestuurskunde van de Universiteit Leiden. Daarvoor werkte ze aan de Technische Universiteit Delft en de Vrije Universiteit in Amsterdam, waar ze promoveerde aan het Instituut voor Milieuvraagstukken. Aan de Technische Universiteit Eindhoven studeerde ze Techniek en Maatschappij (tegenwoordig Innovatiewetenschappen). Naast haar baan als directeur blijft Cuppen voor een dag in de week werken als hoogleraar aan de Universiteit Leiden. Ook is ze per 1 september 2022 benoemd tot lid van het Maatschappelijk Impact Team (MIT).

R6308EefjeCuppen rechtenvrij met naamsvermelding Dirk Hol.jpgPortretfoto: Dirk Hol

🍪

Welkom!
Wij maken gebruik van functionele en analytische cookies voor de werking van de website en het verbeteren van jouw gebruikerservaring. Wil je meer weten? Lees dan ook ons cookiebeleid.

Instellen