Voor dit artikel is een stockfoto gebruikt, Roukaya zelf staat niet op de afbeelding.
Van mbo naar hbo: ‘Ik wilde jongeren iets meegeven’
Roukaya zit in het tweede jaar van de lerarenopleiding Aardrijkskunde aan Hogeschool Rotterdam. Eerder rondde ze de mavo af in Rotterdam en behaalde ze in drie jaar haar mbo 4-diploma in sport, events en online marketing. In het laatste jaar van die opleiding begon ze na te denken over wat ze écht wilde. Tijdens haar stage, waar ze evenementen organiseerde voor jongeren, ontdekte ze hoe leuk ze het vond om met jongeren te werken. “Jongeren zien groeien en ze iets meegeven, dat werd echt mijn ding. Daarom koos ik ervoor om verder te studeren aan de hogeschool.”
Nare ervaringen in het ov
In datzelfde jaar begon Roukaya haar geloof bewuster te praktiseren. Ze is moslim en draagt een hoofddoek. Daarnaast begon ze langere kleding te dragen en vaker gesluierd over straat te gaan. Al snel merkte ze dat mensen anders naar haar keken. Vooral in het openbaar vervoer maakte ze nare dingen mee die haar diep raakten.
“De eerste keer was in de bus. De chauffeur deed meteen onbeleefd toen ik instapte. Ik was de enige buitenlandse vrouw in de bus, en ook nog gesluierd. Dat maakte me ongemakkelijk. Toen ik bij mijn halte op de stopknop drukte, hield de chauffeur de deuren gesloten. Hij keek me strak aan en deed niks. Zelfs toen ik naar voren liep en hem vroeg de deur te openen, negeerde hij me volledig. Een Marokkaanse man stapte ondertussen in. Gelukkig hielp hij me en dwong de chauffeur om de deur alsnog te openen. De bus stopte midden op de weg en ik mocht eruit. Ik was helemaal in shock.”
Een week later gebeurde er opnieuw iets. Roukaya stond gesluierd bij een tramhalte, alleen. “Toen de tram aankwam, maakte ik duidelijk dat ik mee wilde. De bestuurder keek de steward aan en begon te lachen. Daarna reed de tram gewoon door. Op dat moment stortte ik echt in. Waarom gebeurt dit? Alleen omdat ik eruitzie zoals ik eruitzie?”
'Er zijn meer goede dan slechte mensen'
"Ik krijg wel eens de vraag of ik heb getwijfeld aan de manier waarop ik mezelf presenteer door deze gebeurtenissen. Maar als ik me anders ga kleden, geef ik jongeren het idee dat ze zichzelf niet mogen zijn. Juist door zichtbaar te zijn, kan ik laten zien dat het wél kan. Misschien denkt iemand dan: ‘Als zij het kan, dan durf ik het ook.' Die gedachte geeft mij kracht."
Voor anderen die zich in haar verhaal herkennen heeft ze een belangrijke tip: “Er zullen altijd mensen zijn die een oordeel klaar hebben. Blijf toch beleefd en geef het goede voorbeeld, hoe moeilijk dat soms ook is.”
Wat Roukaya haar medemens vooral wil meegeven: “Iedereen is anders. Accepteer dat mensen hun leven op hun eigen manier leven. Jij leeft jouw leven, zij dat van hen. Ik geloof echt: er zijn meer goede dan slechte mensen. Als je je daarop richt, kom je een stuk verder.”
Ook je verhaal delen op INCLUDED?
We helpen je graag bij het vertellen van jouw verhaal. Dat kan op verschillende manieren. Neem contact op met de redactie via included@hr.nl.