Menu
  English

  Waal

  Afstuderen in de bouwpraktijk van de toekomst

  Welkom in de inspiratieruimte van: Waal

  Welkom bij Waal!

  Waal is een ontwikkelend bouwbedrijf met woningbouw als specialisatie. Jaarlijks leveren wij 500 á 700 woningen op in Zuid-Holland, van eengezinswoningen tot appartementen, van studentenwoningen tot seniorenwoningen, van binnen- tot buitenstedelijke locaties.

  Dit jaar vieren we ons 60-jarig jubileum en met ongeveer 140 medewerkers vormen wij een middelgroot bouwbedrijf. Doordat waal zich enkel richt op het bouwen in Zuid-Holland is de reisafstand voor medewerkers nooit lang naar het project toe.

  We willen meer waarde toevoegen en verbeteren dus continu. Door duurzaam samen te werken, verspilling tegen te gaan en maatschappelijk verantwoord te ondernemen. Met meer klanttevredenheid als resultaat.

  Waal wenst een zo’n plat mogelijke organisatie te blijven. Dat bevordert de samenwerking en het eigenaarschap van het individu. We houden van korte lijnen, weinig hiërarchie en duidelijke afbakeningen in fasen van het businessmodel.

  Voor projectontwikkelaars, beleggers en corporaties leggen wij de optimale verbinding met toekomstige bewoners. We werken graag samen en gebruiken innovatieve technieken, van concept tot en met realisatie.

  Onze missie is dan ook: Integraal verbinden. Slimmer bouwen. Beter wonen.

  De Why van Waal:

  Elke dag verbeterkansen benutten door plezierig en innovatief te werken in samenwerking met partners, adviseurs, leveranciers en onderaannemers en daardoor prachtige duurzame woningen en gebouwen te ontwikkelen, engineeren en bouwen waar de medewerkers van Waal én de bewoners blij van worden!

  BIM:

  Zonder BIM geen Waal. Want na 12,5 jaar werken met BIM is ons inmiddels wel duidelijk dat we niet zonder BIM kunnen. BIM maakt ons werk zo veel makkelijker, overzichtelijker en efficiënter. Maak daarom kennis met WIM: het Waal Informatie Model. Wij nemen je graag mee in de wondere wereld van WIM https://www.waal.nl/bim-het-waal-informatie-model/!

  BIM is de kernactiviteit van alle projectmedewerkers. De medewerkers van Waal worden getraind door de BIM specialisten in het gebruik van BIM. Wij delen inzichten in de wijze waarop BIM bijdraagt aan het resultaat op de projecten en hun dagelijks werkplezier vergroot.

  BIM - Ambities voor de toekomstige bouwpraktijk:

  BIM is volop in ontwikkeling en wij willen dit steeds een stukje beter doen. Het leuke aan BIM-men is dat het raakvlak heeft met alle aspecten in de bouw. De BIM-mers bij Waal krijgen alle ruimte om zich verder ontwikkelen en te innoveren!

  Duurzaamheid

  Wij lopen niet weg voor onze maatschappelijke verantwoordelijkheid en verplichtingen en willen betere en vooral duurzamere woningen bouwen. Daarbij gaan we uit van de trias energetica, waarbij we ons eerst richten op het beperken van energieverbruik door het toepassen van een goede woningschil.

  Zonder grote aanpassingen kunnen we verschillende installatieconcepten (warmteterugwinsystemen, luchtwarmte, bodemwarmte) toepassen voor het ventileren en verwarmen van de woning, afgestemd op specifieke behoeften en duurzaamheidsambities.

  Duurzaamheid in de projecten is bij Waal vanzelfsprekend. Bij de engineering en realisatie van onze projecten bieden we graag meerwaarde op de volgende thema’s: Energie, Materiaal en Productie. De realisatie van gezonde gebouwen is uiteindelijk ons streven. Gezond qua leefbaarheid en gezond qua investering en rendement. En dat doen we niet alleen. Onze keten van vaste adviseurs en maakpartners kent dezelfde drive. Integraal verbinden dus, ook als het gaat om duurzaamheid.

   

  Verantwoord

  Eén van de kernwaarden van Waal is ‘verantwoord zijn’. En natuurlijk hoort maatschappelijk verantwoord ondernemen daar bij. Waal gaat in haar bedrijfsvoering dan ook bewust om met grondstoffen, produceert lean en creëert in samenwerking zoveel mogelijk maatschappelijk verantwoorde producten met duurzame materialen.

  Woonslim

  Een ander mooi voorbeeld waar wij trots op zijn en willen behouden, maar zeker ook nog verder willen verbeteren, is de procesoptimalisatie van het concept Woonslim dat we zelf hebben ontwikkeld.

  Vlak voor de oplevering is een heel team vanuit de engineering op de bouw gaan kijken en zijn ze tot centimeters en soms millimeters gaan optimaliseren. Wat werkt net niet lekker, wat kan beter? We zien dat zowel de doorlooptijd snel is, maar ook de faalkosten laag zijn en dus automatisch: het rendement hoog. Dit maakt het uiteraard voor de betrokken medewerkers extra leuk om dit nog beter te gaan doen!

  Meerhout - CLT Houtbouw

  We zijn op het gebied van houtbouw opgeschoven van een visie, naar onderzoeken, naar eerste initiatieven en nu naar een concreet project waar we CLT gaan toepassen.

  Waal innoveert ook in hout: MeerHout. Met dit concept geven we het gebruik van CLT-hout een mooie impuls. We laten zien dat dit ook toepasbaar is in gestapelde bouw, met alle flexibiliteit en kwaliteiten van hout.

  Want hout heeft prachtige eigenschappen: het is milieuneutraal en levert een prachtig binnenklimaat op. Daarnaast is het uiterst sterk en uitermate flexibel. En met die flexibiliteit gaan we met MeerHout werken aan prachtige woonoplossingen. Ook voor betaalbaar wonen!

  De bouwwereld vraagt om radicaal andere oplossingen

  Verantwoordelijk voor circa 40% van de wereldwijde CO2-uitstoot is de bouw en de bebouwde omgeving een grote vervuiler. De uitstoot van CO2 moet worden teruggebracht naar nul. Ook de bouwwereld moet bijdragen aan de gestelde doelen. Dat vraagt om radicaal andere oplossingen. Naast het verduurzamen van de bestaande voorraad moeten we ook anders gaan bouwen: andere materialen, andere principes en met meer oog voor een gezonde en leefbare omgeving. De klimaat-problematiek valt samen met een fors tekort aan betaalbare woningen. De tijd vraagt om snel, duurzaam, toekomstbestendig en circulair. Het antwoord is meer bouwen met hout!

  Waal in 1 minuut

   

  Waal - zo werken wij samen

   

  Woonslim

  Met Waal naar de TOP?

  Waal biedt talentvolle studenten de mogelijkheid ‘het innovatieve bouwen’ van dichtbij te ervaren, te onderzoeken en te verbeteren. En daarbij zullen we je uitdagen om jouw inzichten, kennis en wellicht ervaringen te koppelen aan onze praktijk. En mag je ons uitdagen om onze aanpak, propositie en systemen verder te verbeteren. Je hebt (bijna) je studie afgerond of bent net aan je loopbaan begonnen! Je zit vol energie, enthousiasme en leergierigheid voor een eerste baan. Je hebt een hands-on mentaliteit en de ambitie om jezelf te ontwikkelen. 

  Waal is mentorbedrijf van de Hogeschool Rotterdam. Elk jaar hebben wij het genoegen om meerdere studenten te begeleiden in vraagstukken en tijdens hun stage en/of afstudeerperiode.

  Veel studenten zijn na hun stage bij Waal gebleven als vakantiewerker. En na hun afstudeerstage bij Waal in dienst getreden in de functie die zij ambiëren of in ons uitdagende traineeship programma gestart.

  De onderlinge binding van alle collega’s is voor Waal erg belangrijk. Per jaar worden diverse informele activiteiten georganiseerd, waaronder Talent Bijeen-komsten (projectbezoeken), een kerstborrel, een zomerbarbecue en/of een familiedag en diverse sportactiviteiten, borrels en andere gezellige activiteiten.

  En om het voor jou nog aantrekkelijker te maken bieden wij studenten uiteraard een marktconforme stagevergoeding. 

  Wij gaan heel graag het gesprek met jou aan!

  Ervaringen: van afstudeerder naar medewerker bij Waal

  Wietse van der Schee

  In Februari 2021 ben ik begonnen bij Waal als afstudeerstagiair. Ik had interesse in de CLT bouwmethode.Deze interesse gaf ik aan bij Waal, waarna we samen opzoek gingen naar een passende onderzoeksvraag. Dit vond ik erg fijn van Waal dat het hierin mee wilde denken.

  Na de afstudeerstage ben ik begonnen bij Waal als Trainee. Ik startte met een aangepast traineeship waarbij ik van hetzelfde project zowel de werkvoorbereiding als uitvoering kon doen. Dit is super leuk en leerzaam. Dit traject is iets wat ik graag wilde en bij andere bedrijven (in deze vorm) niet mogelijk was.

  Een groot pluspunt van Waal is dus dat het een platte organisatie is en je niet als een ‘nummertje’ wordt gezien. Hierdoor kan je een eigen maatwerk carrièreplan uitstippelen.

  Myrna Govers

  Mijn afstudeeronderzoek heb ik uitgevoerd bij Waal. Ik heb verschillende energieconcepten voor de WoonSlim woning (conceptwoning van Waal) onderzocht. Tijdens het afstuderen merkte ik dat ik de sfeer bij Waal erg leuk vond. Met een vraag kan je bij iedereen terecht. Het is hier heel informeel en transparant. En er zijn overwegend jonge mensen in dienst.

  Na mijn afstudeeronderzoek heb ik besloten om het traineeship van Waal te volgen. Als trainee proef je een jaar lang verschillende facetten van de bouw: ontwikkeling (Maas Wijkontwikkeling), calculatie, werkvoorbereiding en uitvoering. Normaliter blijf je 3 maanden bij elke functie, maar Waal geeft ook de mogelijkheid om de traineeship naar eigen wens in te delen. Zo heb ik er nog een vijfde functie bij gekozen namelijk kopersbegeleiding. Ook heb ik enkele functies iets langer gedaan zodat ik zeker weet of de functie bij mij past. Hierdoor duurde mijn traineeship uiteindelijk 1,5 jaar. 

  Inmiddels is mijn traineeship voorbij en heb ik besloten om bij de ontwikkeling (Maas Wijkontwikkeling) aan de slag te gaan!