Menu English

'Ik gaf mijzelf een tweede kans'

INCLUDED studentenverhalen

Zeyad is vierdejaars bedrijfskunde aan Hogeschool Rotterdam. Rondde eerst de Ad Management aan de Rotterdam Academy af. Stopte met zijn vervolgstudie, twijfelde lange tijd of hij het hbo aankon, maar stroomde uiteindelijk succesvol het derde jaar van de Bachelor Bedrijfskunde in. Een levensles…

"Ik wil jullie meenemen in mijn (persoonlijke) verhaal een paar jaar terug. Na het afronden van mijn mbo-opleiding heb ik eerst de opleiding Ondernemerschap en Retailmanagement gedaan, maar stopte daar helaas na een half jaar mee. De opleiding paste niet bij mij en ik had geen duidelijke visie waarom ik het volgde. Omdat ik na de kerstvakantie was gestopt met de opleiding, volgde een soort van tussenjaar. Destijds werkte ik parttime in een winkel en was ongelukkig omdat dit niet bepaald het leven was dat ik graag wilde. Er moest uit het leven te halen zijn!

Omdat ik met mijn eerste hbo-studie gestopt was, daalde het vertrouwen in mezelf flink of ik een hbo-opleiding aan zou kunnen. Ik had veel angst om een tweede poging te doen en durfde bijna geen actie te ondernemen. Was eigenlijk een beetje verdwaald en dacht veel na over welke hbo-studie het beste bij mij paste en iedere keer wilde ik eigenlijk meteen een andere studiekeuze maken, omdat ik dacht dat dat toch een betere en makkelijkere optie voor mij zou zijn. Angst hield mij constant tegen om een beslissing te nemen en de knoop door te hakken, waardoor ik langzamerhand steeds meer onzeker raakte.

Uiteindelijk besloot ik mezelf toch een tweede kans te geven en begon na de zomer vol motivatie, inzet en enthousiasme aan een nieuwe opleiding. Al snel kwam ik erachter dat mijn beeld over een hbo-opleiding helemaal niet klopte. Een hbo-opleiding is niet zo extreem moeilijk zoals ik dacht en je hoeft niet per se superslim te zijn om het succesvol te behalen.

Het zijn juist niet per se de slimste studenten die ergens veel talent voor hebben

Uit ervaring kan ik jullie inmiddels vertellen dat de meest succesvolle studenten uiteindelijk studenten zijn die op zichzelf durven te wedden, diep in zichzelf geloven, risico's omarmen, een sterke mindset hebben, hun angst overwinnen en actie ondernemen. Dit zijn vaak de studenten die het verst komen. Het zijn niet per se de slimste studenten of studenten die ergens veel talent voor hebben. Het zijn juist de studenten die het stemmetje in hun hoofd dat de hele tijd zegt 'doe het niet, het gaat je niet lukken' kunnen verslaan.

Het allerbelangrijkste wat ik jou wil meegeven is: Overwin je angst door diep in jezelf te geloven. Het overwinnen van mijn angst en onzekerheid heeft mij echt heel ver gebracht. Ik ben cum laude geslaagd voor mijn opleiding Ad management aan de RAc, heb de opleiding bedrijfskunde inmiddels zo goed als afgerond en heb tijdens mijn studie twee boeken geschreven. Nooit in mijn leven had ik gedacht dat dit mij zou lukken

Toen ik aan een nieuwe studie begon en die wél lukte, was dat ook mijn motivatie om een boek te schrijven: 'Word de student van het jaar'. Ik wil met mijn boek andere studenten helpen om alles uit hun studie te halen, onmisbare skills te leren, impact te maken op de wereld, kansen te benutten, je netwerk uit te breiden en te ontdekken wat je echte drive is. Kortom: jezelf te overtreffen – dat is meer waard dan welk diploma dan ook.

Voor mij was deze hele ervaring een grote levensles:
'You only fail when you give up. Not when you make a mistake'.

En als ik het kan dan kan jij het ook.

Ook je verhaal delen op INCLUDED?
We helpen je graag bij het realiseren van je verhaal. Dat kan op verschillende manieren. Neem contact op met de redactie via included@hr.nl.