Opbouw
Hoe is de opleiding opgebouwd?Werkwijze
De kracht van de opleiding is de verbinding tussen opleiding en de beroepspraktijk van maatschappelijke organisaties, zoals zorg- en welzijnsinstellingen, overheidsorganisaties, onderwijs en woningcorporaties. Sterker nog, jouw eigen werk staat centraal! De master levert concrete handvatten voor jouw beroepsuitoefening. Kennis uit de opleiding pas je direct toe op jouw eigen praktijk. Vanuit jouw eigen praktijkervaring breng je weer vraagstukken in om daar met je opgedane kennis meteen mee aan de slag te gaan.
De (gast)docenten zijn zelf werkzaam in de beroepspraktijk. Het opleidingsprogramma anticipeert op nieuwe ontwikkelingen en biedt actuele inzichten en state-of-the-art kennis. Er wordt een beroep gedaan op je analytisch en oplossend vermogen.
Een uitdagende omgeving
Naast het oefenen van je vaardigheden, verdiep je je kennis. Wat je kunt verwachten zijn seminars, simulaties en practica, projecten, studieconferenties, workshops, managementgames, presentaties, intervisiesessies en best practices. Professionals uit uiteenlopende sectoren nemen deel aan de Master Management en Innovatie. Deze heterogeen samengestelde groep is voor jou dé kans om een netwerk van kwaliteit op te bouwen!
De Master Management & Innovatie in maatschappelijke organisaties is ook te volgen op de locatie van de HAN Nijmegen
De Master Management & Innovatie in maatschappelijke organisaties werkt samen met de HAN Nijmegen. Meer informatie over de werkwijze van deze master bij de HAN Nijmegen vind je hier.
Modulaire opbouw
Ontwikkel je kennis en vaardigheden in het tempo dat bij je past. Dat kan met de 8 modules waaruit de Master MMI is opgebouwd. Modules die inhoudelijk met elkaar samenhangen, maar die je in je eigen tempo kan volgen. Je kunt er ook voor kiezen om na 1 jaar even te stoppen met de opleiding en later verder te gaan met het tweede jaar.
Betrokkenheid en begeleiding
We houden de omvang van onze groepen beperkt. In die kleinschalige opzet van de master is er op die manier veel ruimte voor persoonlijke begeleiding. Een docent-begeleider volgt nauwgezet de opdrachten die je in de praktijk uitvoert. Samen met medestudenten en jouw begeleider reflecteer je regelmatig op jouw ontwikkeling binnen de master.
Modules
Een korte beschrijving van de modules die je kunt verwachtenAlle modules
-
Op weg naar meesterschap
Op weg naar meesterschap
In deze module dompel je je onder in een brede verkenning van het maatschappelijk speelveld waar jij en anderen deel van uitmaken. Het leren observeren en waarnemen van jezelf en anderen in het publieke domein geven inzicht in wie jij wil zijn als aanjager van vernieuwing en leider van verandering.
-
Strategisch innoveren in maatschappelijke organisaties
Strategisch innoveren in maatschappelijke organisaties
Jouw doel is het creëren van maatschappelijke meerwaarde. Hoe maak je het verschil? Hoe breng je innovatiedynamiek in de organisatie? Welke innovatieprocessen ga je doorlopen in nauwe samenspraak met partners in de maatschappelijke omgeving? Ontwerp jouw eigen visie voor de sector en de organisatie en vertaal deze in mogelijkheden en kansen voor strategisch beleid.
-
Leiderschap
Leiderschap
Maatschappelijke organisaties zijn vrijwel altijd complex. Bestuur, management en staf en professionals verhouden zich op verschillende manieren tot elkaar. Leer zelfstandig laveren tussen de verschillende belangen. Zodat je ‘het netwerkspel’ kan spelen en ook daadwerkelijk innovatie doorvoert. Je krijgt inzicht in de ontwikkelingsdynamiek, zowel van de samenleving als van individuen en organisaties en je ontwikkelt je eigen leiderschapsstijl.
-
Sociale Innovatie en Design Thinking
Sociale Innovatie en Design Thinking
In maatschappelijke organisaties gaat het vaak om vraagstukken met een hoge complexiteit in een dynamisch speelveld met veel actoren die uiteenlopende belangen hebben. Je leert meer over veranderkunde, onderzoek, organisatiekunde, advieskunde en design thinking en werkt in kleine groepen aan een concrete innovatie. Je vervult daarbij minstens drie rollen: flexibele/faciliterende veranderaar, kritisch onderzoeker en de rol van participerend adviseur.
Alle modules
-
Onderzoek en interventie
Onderzoek en interventie
Je werkt in deze module het hele jaar aan een participatief interventie-onderzoek, meestal in de eigen organisatie, met als doelstelling om een vernieuwing of verandering teweeg te brengen,
Onderzoek en interventie gaan dus samen. Je maakt hierbij gebruik van theorie over (interventie-)onderzoek, veranderkunde, en van bestaande kennis en literatuur over het thema van je onderzoek.
-
Meesterschap
Meesterschap
In deze module ligt de focus op persoonlijke leiderschapsdilemma’s in relatie tot innoveren in organisaties. Het eigen leiderschap in het innoveren in en tussen organisaties is het uitgangspunt. Dat alles in de context van de maatschappelijke opgave, de eigen drive en kracht als mens.
De module is persoonsgericht en procesgericht op het eigen leiderschap, in relatie tot de context.
Uitgangspunt is dat jij als masterstudent daadwerkelijk vanuit een leidende positie (hiërarchisch of als projectmatig / programma innovator) kan opereren en persoonlijke ervaringen en dilemma’s in kan brengen.
-
Keuzemodules
Keuzemodules
De opleiding biedt drie modules aan over een wat specifieker thema. Je maakt een keuze voor één van deze keuzemodules. De modules worden tegelijkertijd aangeboden aan de lesgroep uit Nijmegen en de lesgroep uit Rotterdam. De lesdagen zijn over beide locaties verspreid, dus je zult ook enkele keren naar de andere vestigingsplaats van de opleiding in Nijmegen moeten gaan.
-
Toekomstverkenning van het maatschappelijk speelveld
Toekomstverkenning van het maatschappelijk speelveld
De module geeft rekenschap van de complexiteit en grote dynamiek in de opgaven in het maatschappelijk domein. Je ontwikkelt uiteindelijk voorstellen voor de lange termijn strategische agenda van de eigen organisatie of sector.
Je doet dit vanuit toekomstverkenningen. Het gaat om een strategische dialoog die een organisatie dient te voeren om te kunnen anticiperen op de externe ontwikkelingen in het maatschappelijke speelveld.
Na je studie
Wat kun je doen na de opleiding?Mastertitel
De kroon op jouw studie is de erkende graad Master of Arts (MA).
De master is geaccrediteerd door de van de NVAO (Nederlands Vlaamse Accreditatie Organisatie).
Bij je diploma ontvang je een diplomasupplement met een DS-label. Met dit Engelstalige document kun je de waarde van je diploma eenvoudiger aantonen in het buitenland bij de toelating tot een vervolgstudie of bij het vinden van een baan.
Vaardigheden
De opleiding is nauw betrokken bij de beroepspraktijk van maatschappelijke organisaties. Het opleidingsprogramma speelt proactief in op nieuwe ontwikkelingen en biedt nieuwe inzichten Je ontwikkelt je tot een volwaardige gesprekspartner op strategisch niveau. Dit zijn verder de vaardigheden die je leert:
- samenwerking zoeken en benutten
- jezelf profileren en presenteren
- omgaan met krachtenvelden
- strategie ontwikkelen en beïnvloeden
- mensen motiveren en enthousiasmeren
- politieke sensitiviteit ontwikkelen
- innovaties onderzoeken, testen en implementeren.
Voordelen werkgever
Tijdens de Master Management en Innovatie in Maatschappelijke Organisaties ga je aan de slag met een case uit jouw eigen organisatie. De master staat daarnaast sterk in verbinding met de beroepspraktijk. De kennis en vaardigheden die je opdoet, zijn direct toe te passen. En dus ook voordelig voor jouw werkgever
MMI-studenten zijn afkomstig uit diverse maatschappelijke organisaties, zoals de gezondheidszorg, welzijn, jeugdzorg, buurtzorg, onderwijs, politie, brandweer, maar ook financiële organisaties.
Je werkt aan een participatief interventie-onderzoek dat een vernieuwing of verandering brengt in je eigen organisatie. Je leert meer over interventieonderzoek en veranderkunde; onderzoek en interventie gaan dus hand in hand.
Met de professionalisering van jou als medewerker op masterniveau, haalt je werkgever kennis op hoog niveau in huis. Blijvende kennis. In je studie word je immers voorzien van handvatten om de kennis te delen, zodat vraagstukken door de organisatie zelf kunnen worden onderzocht en opgelost.
Een medewerker met een mastergraad in de organisatie is een professional die in staat is complexe vraagstukken op te pakken. Masterstudenten zijn aanpakkers, willen zich verbreden en verdiepen in de praktijk en het vak aanscherpen en vernieuwen.
Je bouwt tijdens de opleiding een netwerk op van waardevolle contacten. Contacten waarmee je creativiteit en innovatiekracht meegeeft aan de organisatie.