Menu Zoeken English

Rotterdam Turbine Challenge 2015

Hogeschool Rotterdam

3 teams van werktuigbouwkunde en 1 team van Albeda College doen een poging een zo hoog mogelijk vermogen te leveren met een zelfgebouwde microturbine.

Vraagstelling

De Rotterdam Turbine Challenge is een ontwerpwedstrijd waarbij studenten in groepjes van vier tot zes man, op basis van beschikbare Open Design modellen een turbine ontwerpen die volgens het principe van de Tesla turbine werkt. Het is een onderdeel van het excellentieprogramma van Hogeschool Rotterdam maar is ook toegankelijk voor leerlingen van mbo-opleidingen. Drie teams studenten werktuigbouwkunde van de Hogeschool Rotterdam en een team leerlingen Maintenance van het Albeda College deden een poging om een zo hoog mogelijk vermogen te leveren met een zelf gebouwde microturbine.

Aanpak

De turbine wordt vervolgens, in samenwerking met externe partijen en sponsoren gebouwd. Het hele programma van de Rotterdam Turbine Challenge duurt twintig lesweken en wordt afgesloten met de vermogenswedstrijd. Gedurende deze periode geven de deelnemers meerdere presentaties aan teams van experts en onderwerpen hun turbine aan meerdere Factory Acceptance Tests.

Resultaat

Tot op de dag van de vermogenstest (de echte wedstrijd) was het voor alle teams spannend. Het lukte team Omega2 niet om de turbine af te krijgen en de Maintenance Crew had tot op het laatste moment problemen met wrijving in de turbine. Uiteindelijk kregen de leerlingen van Albeda College met hulp van docent Gertjan Simons de turbine aan het draaien en werd de vermogenstest uitgevoerd. Naar aanleiding van de resultaten heeft een aantal bedrijven waaronder Royal Dahlman, Gearbox Services en Kreber zich gecommitteerd aan de RTC 2016. Dit is een project van de CoP Energie & Procestechnologie

Opleiding(en)

  • Werktuigbouwkunde

Type

Project

Aan dit project werkten mee

Gerco de Bakker, Mark den Haan, Kevin Wilmsen

Begeleider(s)

Sowander Boksteen, B.W. de Raad

We gebruiken cookies voor analyse en marketing om de website te verbeteren.

Wijzig cookie-instellingen