Menu Zoeken English

Studiekosten

Aan welke kosten moet je denken?

Collegegeld

Als je in het hoger onderwijs studeert, betaal je ieder jaar collegegeld. Hierbij maken we onderscheid tussen wettelijk collegegeld en instellingscollegegeld.

In 2022-2023 bedraagt het wettelijk collegegeld voor een:

  • voltijd- of duale opleiding € 2.209,- of € 1.104,-*

Onder bepaalde voorwaarden kom je in aanmerking voor het wettelijk collegegeld. Bekijk alle regels en tarieven of bepaal met behulp van de Collegegeldwijzer welk tarief op jouw situatie van toepassing is.

* Kom je in aanmerking voor het wettelijk collegegeld en start je in studiejaar 2022-2023 voor het eerst met een Associate degree of bacheloropleiding, dan wordt het collegegeld in het eerste jaar gehalveerd (in 2022-2023 betaal je dan € 1.104,- in plaats van € 2.209,-). Bij lerarenopleidingen gaat het om de eerste twee jaar. Op de website van de Rijksoverheid vind je alle informatie en de voorwaarden.

Studenten uit niet-EER landen betalen instellingscollegegeld. Ook studenten die al in het bezit zijn van een hbo- of wo-diploma betalen voor de meeste opleidingen instellingscollegegeld.

Bekijk de regels en tarieven of bepaal met behulp van de Collegegeldwijzer welk tarief op jouw situatie van toepassing is.

Overige studiekosten

Voor de aanschaf van boeken, readers en andere leermaterialen moet je bij deze opleiding rekenen op een gemiddeld bedrag van € 650,- per jaar.

Kosten levensonderhoud

Naast je studiekosten moet je rekening houden met kosten voor levensonderhoud en verzekeringen. Ga je op kamers, dan is je huur een grote kostenpost. Als je op jezelf woont, kun je ongeveer rekening houden met de volgende maandelijkse kosten in euro’s (bron: Nibud Studentenonderzoek 2021):

  • Huur kamer (gemiddelde prijs in Nederland): € 426,- 
  • Boodschappen: € 173,-
  • Studieboeken en -benodigdheden: € 49,-
  • Vervoer (naast de OV-kaart): € 72,-
  • Ontspanning, uitgaan en sport: € 124,-
  • Kleding en schoenen: € 53,-
  • Zorgverzekering: € 115,-
  • Telefoon: € 19,-

Bovenstaande bedragen zijn gemiddelde uitgaven van studenten in Nederland. 

Wil je meer informatie over de kosten van studeren? Kijk dan op de website van Nibud. Je kunt daar ook meer informatie vinden over de hoogte van je kamerhuur en benodigde (studenten)verzekeringen.

Studiefinanciering

Als je gaat studeren, heb je onder bepaalde voorwaarden recht op studiefinanciering. Studiefinanciering voor hbo en universiteit bestaat uit 4 onderdelen: lening, studentenreisproduct, aanvullende beurs en collegegeldkrediet. Lening, reisproduct en collegegeldkrediet zijn er voor iedereen. De aanvullende beurs is afhankelijk van het inkomen van je ouders. De lening moet je na je studie terugbetalen. Alleen het studentenreisproduct en de aanvullende beurs kunnen een gift worden. Je moet dan binnen 10 jaar je diploma halen, gerekend vanaf je eerste maand studiefinanciering. Voor alle informatie over studiefinanciering kun je terecht bij DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs).

Alle informatie over studiefinanciering

 

 

We gebruiken cookies voor analyse en marketing om de website te verbeteren.

Wijzig cookie-instellingen