Menu English

Binkie

Van Gansewinkel & Spijkstaal

Een onderzoek naar de kosten en baten van een innovatieve elektrisch aangedreven vuilniswagen.

Vraagstelling

Binkie is een elektrisch aangedreven vuilniswagen, zonder uitlaatgassen, die rijdt in de binnenstad van Rotterdam. De accu’s van Binkie worden opgeladen met energie uit het afval dat hij zelf ophaalt. 2 studenten bedrijfseconomie onderzochten de kosten en baten van dit innovatieve binnenstadsvervoer voor Van Gansewinkel.

Aanpak

De studenten zijn begonnen met een literatuurstudie naar het elektrisch rijden en naar verschillende kosten- en batenmodellen. Vervolgens hebben zij de producenten van Binkie, Van Gansewinkel en Spijkstaal, geïnterviewd. Met de opgedane kennis over Binkie hebben ze een model gemaakt: een tabblad met variabelen die kunnen wijzigen waarbij de rest dan mee verandert.

Resultaat

Van Gansewinkel, het bedrijf dat Binkie inzet om bij 200 bedrijven in de Rotterdamse binnenstad afval op te halen, is blij met de kosten-batenanalyse van de studenten. Het bedrijf is op zoek naar duurzame mobiliteit, ander vervoer en alternatieve brandstoffen. Er komen in Rotterdam steeds meer elektrische voertuigen. Op basis van het kostenmodel dat de studenten hebben gemaakt, kan er met de kosten en baten gevarieerd worden. Door het model staat alles op een rij: als Binkie bijvoorbeeld een zwaardere accu krijgt, wat levert het dan op of wat kost het?

Opleiding(en)

  • Bedrijfseconomie

Type

Afstuderen

Aan dit project werkten mee

Desiree Krol, Savannah Noordzij

🍪

Welkom!
Wij maken gebruik van functionele en analytische cookies voor de werking van de website en het verbeteren van jouw gebruikerservaring. Wil je meer weten? Lees dan ook ons cookiebeleid.

Instellen