Menu English

'Ik heb altijd de behoefte gehad om kapotte items te repareren in plaats van weg te gooien’

Laurens van de opleiding Elektrotechniek

Aan een nieuwe opleiding beginnen is altijd spannend, er komt veel op je af: wennen aan het onderwijs, nieuwe studiegenoten leren kennen en les krijgen in een groot gebouw. Op een bepaald moment weet je: ik kan dit en ik voel me hier thuis. Je gaat dan zelfs nadenken over de volgende stap: het vinden van een baan. Laurens van de opleiding Elektrotechniek zit in zijn tweede leerjaar en vertelt hoe hij het studiekeuzeproces en de eerste periode van zijn studie heeft ervaren.

Van hobby naar studie

Van jongs af aan ben ik al heel geïnteresseerd in elektrotechniek. Op mijn vijftiende repareerde ik telefoons en iPads. Ik heb altijd de behoefte gehad om kapotte items te repareren in plaats van weg te gooien. Als ik het niet kan repareren, dan vind ik het leerzaam om te kijken hoe het apparaat is opgebouwd. Dit is mijn hobby geworden, dus ik wist al snel dat Elektrotechniek mijn opleiding zou worden.

Ik heb gekozen voor Elektrotechniek aan Hogeschool Rotterdam. De sfeer sprak mij aan, de docenten zijn heel enthousiast over hun vak en doceren met veel passie. In de tweede week van de opleiding wist ik al meteen dat ik de juiste keuze had gemaakt. Het eerste vak dat wij kregen was ELE10, dat is basis elektrotechniek 1. Dit vak ging over het bouwen van schakelingen met Booleaanse algebra (dus dat je met eentjes en nulletjes gaat kijken of je ergens een logische schakeling kan bouwen). Ik had al eens eerder met Booleaanse algebra gewerkt, maar had nog niet de fundamenten gevonden. Toen ik dus zag dat elementen van mijn hobby in de opleiding terugkwamen, kreeg ik de bevestiging dat ik bij deze opleiding op de juiste plek ben.

Affiniteit met wiskunde

Hiervoor deed ik havo 5. De overgang naar het hbo vond ik pittig. Dat komt doordat wiskunde een belangrijk vak is tijdens de opleiding. Op de havo was ik heel goed in wiskunde, maar bij Elektrotechniek is wiskunde zo specifiek dat het erg bijbenen voor me was. Gelukkig helpt de school je hierbij. Je kan bijlessen volgen, deze worden gefaciliteerd door de hogeschool en worden automatisch ingeroosterd. Door alle bijlessen heb ik tot nu toe alleen maar voldoendes gehaald! Dus mocht je niet goed zijn in wiskunde, maar je bent gedreven om dit goed bij te houden, dan is het zeker te doen. Ik raad wel aan om gebruik te maken van alle hulp die de school biedt. Affiniteit met wiskunde is daarbij een pré.

Programmeren en specialiseren

Aan het begin van de opleiding start je met een project waarmee je al meteen bouwt aan je elektrokennis. Tijdens het eerste project maakten we een lijnvloogrobot die aan allerlei randvoorwaarden moest voldoen. Hij moest bijvoorbeeld een lijn volgen en voor een obstakel kunnen omdraaien. Hoe je dit moet programmeren, leer je bij de andere vakken. Alle vakken zijn met elkaar verbonden en dat is fijn.

In het derde leerjaar wil ik mij specialiseren in Embedded Systems. Ik vind het programmeren heel gaaf om te doen. Je bouwt iets fysieks en daar programmeer je een omgeving omheen die ervoor zorgt dat de robot doet wat jij wilt. Ik wil mezelf op dat gebied verder ontwikkelen.

Na mijn studie zou ik het liefst meteen willen werken, maar hier ben ik nog niet helemaal over uit. Ik twijfel of ik nog een vervolgstudie ga volgen om mij ergens in te specialiseren, bijvoorbeeld in Embedded Systems zodat je de programmeertaal beter leert beheersen. Anders zou ik heel graag bij Tesla willen werken. Het lijkt mij gaaf om bij Tesla het systeem van zelfrijdende auto’s verder uit te werken.