Menu Zoeken English

Selectie en aanmelden

Hoe meld je je aan?

Voor deze opleiding geldt -naast de wettelijke toelatingsvoorwaarden- een selectieprocedure. Via de toelatingsprocedure onderzoekt de Willem de Kooning Academie of je geschikt bent voor het kunstonderwijs, en voor een professionele carrière daarna. Er gelden verschillende procedures voor het 4-jarige deeltijdtraject en voor het verkorte deeltijdtraject van 2 jaar. Hieronder vind je de inhoud van deze procedures.

Aanmelden voor selectie en opleiding

Aanmelden voor de selectieprocedure en de opleiding doe je als volgt:

 • Meld je vóór 1 mei 2021 aan voor de selectieprocedure via de website van de Willem de Kooning Academie. Kies voor Apply from the Netherlands, BA en kies daarna bij Apply second at the WdKA voor de opleiding Docent Beeldende Kunst en Vormgeving (Deeltijd). Kies vervolgens bij Opleidingsfase voor 1e jaar wanneer je toelating wilt doen voor het 4-jarige traject. Meld je zo snel mogelijk aan, want late aanmelders lopen het risico dat er geen lesplaatsen meer beschikbaar zijn.

  Data en tijdstippen voor de toelating van het 4-jarige traject worden voorgesteld in het menu wanneer je je aanmeldt in het systeem.

 • Meld je daarnaast ook vóór 1 mei 2021 aan voor de opleiding zelf via Studielink. Voor je aanmelding in Studielink heb je een DigiD nodig. Heb je nog geen DigiD? Vraag deze dan tijdig aan via www.DigiD.nl.

Voor de studie heb je een aantal specifieke eigenschappen nodig: gevoel voor beeldende uitdrukkingsvormen en middelen; conceptueel vermogen; mogelijkheid deze kwaliteiten verder te ontwikkelen; een open en onderzoekende houding; kwaliteiten met betrekking tot het gekozen vakgebied; kunnen denken in processen die leiden naar beeldende uitkomsten. Dergelijke aspecten zijn de inzet van het toelatingsonderzoek dat op de academie plaatsvindt voor het 4-jarige deeltijdtraject.

Het toelatingsonderzoek is tevens een assessment. Deze onderzoeken vinden plaats van december tot eind juni (Let op! Late aanmelders lopen het risico dat de studierichting van hun keuze al vol zit). Je werkt een dag op de academie aan een tweetal opdrachten. Aan de hand van je portfolio, waarin minimaal 20 werkstukken en de twee uitgewerkte opdrachten zitten, kun je blijk geven van je aanleg voor een opleiding aan de academie. Ook wordt er gekeken of je een beginnend inzicht hebt van de studierichting die je op het oog hebt. Tekenvaardigheid is, ook in het digitale tijdperk, voor alle studies aan de academie essentieel. Daarom dient je eigen werk - naast foto's, dia's en eventuele 3D werkstukken - in ieder geval ook een aantal tekeningen en/of schetsen te bevatten. Daarnaast kun je natuurlijk ook digitale werkstukken laten zien. Om technische problemen te voorkomen, is het belangrijk dat je je eigen apparatuur meeneemt. Gedurende de toelatingsdag vindt ook het gesprek plaats. Tijdens dit gesprek is het van belang dat je je actief en overtuigend mondeling presenteert en je werk helder toelicht. Het is dus zaak je goed voor te bereiden door je eigen werk kritisch te selecteren, te bedenken wat je daarbij wilt uitleggen, en wat je verder nog kwijt wilt of wilt vragen.

Aanmelden voor de selectieprocedure en de opleiding doe je als volgt:

 • Meld je vóór 1 mei 2021 aan voor de selectieprocedure via de website van de Willem de Kooning Academie. Kies voor Apply from the Netherlands, BA en kies daarna bij Apply second at the WdKA voor de opleiding Docent Beeldende Kunst en Vormgeving (Deeltijd). Kies vervolgens bij Opleidingsfase voor Zij-instroom wanneer je toelating wilt doen voor het 2-jarige traject. Meld je zo snel mogelijk aan, want late aanmelders lopen het risico dat er geen lesplaatsen meer beschikbaar zijn.
 • Meld je daarnaast ook vóór 1 mei 2021 aan voor de opleiding zelf via Studielink. Voor je aanmelding in Studielink heb je een DigiD nodig. Heb je nog geen DigiD? Vraag deze dan tijdig aan via www.DigiD.nl.

Voor het verkorte 2-jarige traject kom je in aanmerking wanneer je in bezit bent van een afgeronde en erkende Bachelor in de Kunst of Vormgeving. Na aanmelding krijg je een uitnodiging voor een intakegesprek. Bij dit gesprek word je door assessoren beoordeeld op de startkwalificaties van de opleiding Docent Beeldende Kunst en Vormgeving. Criteria die bij het gesprek aan de orde komen zijn:

 • pedagogisch didactisch competent en operationaliserend vermogen
 • vermogen tot samenwerking en communicatief vermogen
 • omgevingsgericht competent
 • kritisch reflectief competent en vermogen tot groei en vernieuwing

 

Na je aanmelding

Nadat je je hebt aangemeld:

            • krijg je een uitnodiging van de Willem de Kooning Academie voor de selectieprocedure.
             • ontvang je de uitnodiging om je Hogeschoolaccount te activeren. Hiermee kun je inloggen op alle systemen van de hogeschool. Start bij Mijn HR (via mijn.hr.nl of download de app voor iOS of Android), daarin zie je onder Mijn aanmelding precies aan welke voorwaarden je (nog) moet voldoen om ingeschreven te worden voor je opleiding. Met je Hogeschoolaccount kun je ook inloggen op HINT, het intranet. Informatie over bijvoorbeeld de introductiedagen, je rooster en je boekenlijst staat vlak voor de start van de studie op HINT. Je hebt tevens toegang tot je persoonlijke e-mail van Hogeschool Rotterdam.

Meer informatie

Voor meer informatie over de toelatingseisen en -procedure kun je contact opnemen met de Willem de Kooning Academie:

We gebruiken cookies voor analyse en marketing om de website te verbeteren.

Wijzig cookie-instellingen