Menu English

Vuilnisvanger voor de gemeente Rotterdam

Emerging Media

Ontwerpen van een smart object voor afvalcontainers in de Essenburgbuurt (Rotterdam) die voorkomt dat mensen afval bijplaatsen.

Vraagstelling

Een algemeen bekend probleem in Nederlandse steden is: vuilnis. Wildgeplaatste vuilnis maar ook containers die niet naar behoren werken. Kleppen zijn stuk of een buurman/-vrouw heeft de kleppen verstopt met zijn afval. De Gemeente Rotterdam heeft een vuilniscontainer bij de Essenburgbuurt aangewezen om te experimenteren met emerging technologie en media. Bedenk concepten om te zien hoe we met design en techniek problemen als vuil kunnen oplossen in een buurt als de Essenburgbuurt. Deze aanpak kan eventueel ook toegepast worden in andere buurten en gemeenten.

Aanpak

Na het doen van deskresearch en fieldresearch in de Essenburgbuurt is er gebrainstormd om tot drie concepten te komen. Deze concepten zijn voorgelegd aan de opdrachtgever die zijn voorkeur kon aangeven. Daarna zijn er prototypes ontwikkeld waar verschillende gebruikerstests mee zijn uitgevoerd. Op basis van feedback van gebruikers zijn de prototypes verschillende malen verbeterd. Uiteindelijk is aan de opdrachtgever een schaalmodel van een container met camera en een clickable prototype van de website gepresenteerd.

Resultaat

Een 3D-beveiliginscamera die herkent dat mensen afval bijplaatsen en het beeldmateriaal automatisch uploadt. Overtreders worden openbaar getoond op de Vuilnisvanger website zodat burgers kunnen helpen bij de identificatie van mensen die afval bijplaatsen. Zo kunnen overtreders opgespoord worden en een boete ontvangen. Deze aanpak ligt in lijn met het beleid van de gemeente Rotterdam en spreekt bewoners aan die alles al geprobeerd zijn het genoeg hebben van het probleem.

Opleiding(en)

  • Communication and Multimedia Design

Type

Project

Aan dit project werkten mee

A.D. Wit

 

🍪

Welkom!
Wij maken gebruik van functionele en analytische cookies voor de werking van de website en het verbeteren van jouw gebruikerservaring. Wil je meer weten? Lees dan ook ons cookiebeleid.

Instellen