Menu English

Smart Pop-Up

Creating010 i.s.m. Gemeente Rotterdam

Participatief ontwerpen: Samen met de bewoners hebben studenten concepten en prototypes ontwikkeld van interactieve toepassingen voor de buurt.

Vraagstelling

De vraagstelling was heel ruim, we moesten The Internet of Things naar Middelland brengen in Rotterdam. Hiervoor kregen wij een leegstaand winkelpand in de 1e Middellandstraat en toegang tot de materialen in Stadslab. Ons doel was om de bewoners van Middelland actief te maken door ze te leren over verschillende soorten techniek. We helpen de bewoners om zelf actief te worden met Arduino, 3D printen en lasersnijden. Zo kunnen ze hun eigen problemen leren oplossen en creatief samen te werken.

Aanpak

In ons winkelpand stonden de installaties waar de bezoekers uit de wijk aan de slag konden met Arduino en 3D printen. Maar daarvoor moesten ze eerst het pand binnen komen. En wat er in ons pand gebeurd is niet iets wat in een uithangbord uit te leggen is. Daarom werkte mijn team van drie studenten aan een serie installaties die mensen niet alleen naar binnen zou kunnen krijgen, maar tegelijkertijd ook uitleggen wat er in ons pandje gebeurde. Voorbeelden hiervan zijn een stoepbord met elektronische functies en een plantenbak die zichzelf water geeft.

Resultaat

Dankzij onze groep kreeg ons pand in het begin vooral nieuwsgierige mensen die aan belden om vragen te stellen uit interesse. Toen het stoepbord stond vele lachende mensen die met elkaar erover begonnen te praten. En wat later kregen we meer echte bezoekers, waarvan er twee bijna elke week terug bleven komen. Met deze bezoekers zijn we ook echt aan de slag gegaan om dingen te bouwen. We hebben samen installaties gebouwd en met de 3D printer en Lasersnijder gewerkt. Een van de bewoners gaat nu regelmatig naar het stadslab toe om zijn projecten te maken.

Opleiding(en)

  • Meerdere opleidingen van het Instituut voor Communicatie, Media & Informatietechnologie
  • Communication and Multimedia Design
  • Gezondheidszorgtechnologie

Type

Project

Aan dit project werkten mee

S.F. Kijzers, Yashwind Sital

Begeleider(s)

Manon Mostert-van der Sar, Peter Troxler

🍪

Welkom!
Wij maken gebruik van functionele en analytische cookies voor de werking van de website en het verbeteren van jouw gebruikerservaring. Wil je meer weten? Lees dan ook ons cookiebeleid.

Instellen