Opbouw
Hoe is de opleiding opgebouwd?Onderwijsvisie
Bij de opleidingen van Hogeschool Rotterdam voelt iedereen zich welkom en hoort iedereen erbij. Studenten en docenten kennen elkaar en weten elkaar te vinden. De docenten doen er alles aan om je te begeleiden bij je studie op een manier die bij jou past. Dit vraagt van jou betrokkenheid en een actieve inzet. Samen maken we het onderwijs.
Kenmerkend voor het onderwijs van Hogeschool Rotterdam is de aandacht voor:
- De kennisbasis van het beroep
- Handelen in de beroepspraktijk
- Je eigen professionele identiteit
Al deze elementen komen steeds aan bod tijdens de opleiding. Studenten (en medewerkers) hebben invloed op de manier waarop dit gebeurt in medezeggenschapsraden.
Bij de start van je studie ligt de nadruk op het ontwikkelen van kennis en vaardigheden, maar direct komt ook de praktijk aan bod. Je leert reële beroepsvraagstukken aan te pakken, in samenwerking met medestudenten, docenten, professionals uit de praktijk en praktijkgerichte onderzoekers. Eerst krijg je veel begeleiding van je docent, later neem je steeds meer het heft in eigen handen. Tijdens je studie leer je jezelf steeds beter kennen en ontdek je wat jouw unieke kwaliteiten zijn als beroepsbeoefenaar.
Eerste en tweede jaar
De eerste twee jaar volg je de Associate degree Crossmediale Communicatie in deeltijd. Het programma vind je daarom op de opleidingspagina van de Ad.
Derde en vierde jaar
Nadat je de Ad hebt afgerond, start je in het derde jaar van de deeltijdbachelor Communicatie.
Jaar 3 en 4 van de deeltijdopleiding Communicatie zijn dusdanig ingericht dat zoveel mogelijk rekening wordt gehouden met de combinatie van werk en studie. Zo kun je een gedeelte van jouw studieopdrachten op je werk uitvoeren en hoef je niet al jouw vrije tijd te besteden aan jouw studie. Hoewel je ook thuis tijd vrij moet maken om te leren voor tentamens en te werken aan studie- en praktijkopdrachten. Dat doe je allemaal zeer zelfstandig.
Werk en studie
Bij deze opleiding stellen we eisen aan je werkervaring en/of werksituatie. Omdat je de eerste twee jaar de Associate degree Crossmediale Communicatie volgt, vind je de exacte werkeisen voor jaar 1 en 2 bij de toelatingsvoorwaarden van de Ad.
In het derde en vierde jaar volg je de bachelor. De werkeisen voor de bachelor vind je bij de toelatingsvoorwaarden van de bachelor.
Ondersteuning
Iedere student is uniek en heeft zijn eigen ideeën over wat hij in zijn studie wil bereiken. In onze ondersteuning maken we je bewust van je capaciteiten, kansen en uitdagingen. Soms blijkt tijdens of al vóór de opleiding dat je moeite hebt met een bepaald vak. Dan is het nuttig je kennis hiervan bij te spijkeren. Als student krijg je ook een coach (docent) die je begeleidt en de studievoortgang in de gaten houdt.
Vakken
Een indicatie van de vakken die je kunt verwachtenOnderwijsperiode 1
- Internationale communicatie
- Connecting
- Mediaplanning
- Capita Selecta
Onderwijsperiode 2
- Accountmanagement
- Media & maatschappij
- Brand management
- Capita Selecta
Onderwijsperiode 3
- Content en creatie
- Reputatie management
- Strategische communicatie
- Capita Selecta
Onderwijsperiode 4
- Conversation Company
- Corporate Communication
- Praktijkopdracht (Corporate Communication)
- Assessment
- Studieloopbaancoaching
Onderwijsperiode 1 en 2
- Are you connected? - Theorie
- Are you connected? - Praktijk
- Capita Selecta - voorbereiden afstuderen
- Loopbaanbegeleiding
Onderwijsperiode 3
- Afstudeeropdracht
Onderwijsperiode 4
- Afstudeeropdracht
Onderwijsvorm
Hoe is het onderwijs ingericht?- Praktijk
- Theorie
- Keuzeruimte
- Begeleiding
- Praktijk
- Theorie
- Keuzeruimte
- Begeleiding
Na je studie
Wat kun je doen na de opleiding?Na je afstuderen
Gefeliciteerd! Je hebt je Bachelor of Arts (BA) gehaald. Deze titel mag je achter je naam voeren.
Ook ontvang je bij je diploma een diplomasupplement met een DS-label. Met dit Engelstalige document kun je de waarde van je diploma eenvoudiger aantonen in het buitenland bij de toelating tot een vervolgstudie of bij het vinden van een baan.
Beroepen
Als afgestudeerd 'smart connector' kun je op strategisch niveau meedenken, meepraten en meebeslissen over het communicatiebeleid. Jij vormt de 'oren en ogen' van de organisatie. Je schrijft communicatieplannen en voert die uit, je start online campagnes en begeleidt ze en je onderhoudt contacten met verschillende media. Er ligt een wereld vol internationale mogelijkheden voor je open.
De accountmanager bij bijvoorbeeld een reclamebureau is de schakel tussen de klant en de creatieven bij het bureau: als een chipsfabrikant een nieuw zoutje op de markt wil brengen, zorgt de accountmanager ervoor dat er een reclamecampagne ontwikkeld wordt die bij de klant in de smaak valt.
Je werkt zelfstandig of bent in dienst bij een organisatie. Een communicatieadviseur geeft adviezen aan het management voor diverse communicatievraagstukken. De ene keer schrijf je een advies voor verbetering van de website, een andere keer word je gevraagd om met een voorstel te komen voor een imagocampagne.
Als manager ben je verantwoordelijk voor communicatie op beleidsniveau. Je bepaalt samen met je collega's de communicatiestrategie voor de komende jaren. Die leg je dan weer voor aan de directeuren. Zo vorm je de schakel tussen de directie en de communicatie-medewerkers aan wie je leiding geeft.
Als community manager ben je verantwoordelijk voor het concept en de positionering van de online community van een organisatie. Je adviseert de organisatie over de inzet van social media en de impact die social media heeft op de organisatie.